Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Teatergruppen: ”Kvinnor är lite lättare att fånga in”

Den polisanmälda teatergruppen menar att upplägget med att sälja kvinnliga vikingaslavar handlar om att göra en bra show – inte om sexism. – Det är bara humor, säger grundaren Carl Mikael Bengtsson.

Skärmdump från en av filmerna som lagts ut på gruppens Facebook-sida. Kvinnan på bilden är inte samma kvinna som polisanmält gruppen.
"Slav till salu, slav till salu. Köp dig själv en ny bästa vän.”
HD och Sydsvenskan berättade igår att en kvinna har polisanmält ett teatersällskap efter att ha sålts som slav på Fotevikens vikingamarknad i Höllviken.
Enligt kvinnan gav hon aldrig sitt medgivande till att medverka i föreställningen och kände sig uthängd när hon såldes inför en publik på ett hundratal personer.
Teatersällskapet Nordic International Slave Trade Company startade för elva år sedan.
– Det här är vår grej – att göra en bra show. Det är inte sexistiskt, bara en komisk spexgrej som vi alltid gör, säger Carl Mikael Bengtsson, en av grundarna.
Sällskapet filmar alla sina framträdanden. Enligt Carl Mikael Bengtsson finns det inget i klippet med kvinnan som tyder på att hon inte ville delta.
– Vi frågade henne klart och tydligt. Det gör vi alltid. Jag beklagar om hon blev upprörd, säger han.
Inspirationen till slavauktionen kom från den egna sketchen "How to catch a wife", där ett par skor används som lockbete för att snärja en kvinna som sedan fångas in med nät. Konceptet återanvändes sedan vid försäljningen på vikingamarknaderna.
Carl Mikael Bengtsson menar att gruppen på ett humoristiskt sätt vill återspegla en tidsperiod när slavhandeln pågick.
– Det är inte meningen att det ska vara realistiskt. Vi är de usla figurerna som man hatar och älskar. ”Dirty bastards”.
Varför har ni specialiserat er på kvinnor?
– Det har blivit vår grej. Kvinnor är lite lättare att fånga in. Män är mer uppmärksamma, kvinnor tittar mest på saker på marknaden och går lite i blindo.
Med tanke på hela debatten om kvinnors utsatthet, kan du förstå kritiken mot ert upplägg?
– Det är trist att allt ska vara så politiskt korrekt. Jag kan inte svara på vad folk blir kränkta av eller hur de upplever saker. Blir man kränkt av allt får man stanna hemma.
Filmerna som tas på marknaderna läggs senare upp på gruppens Facebook-sida. Inläggen marknadsförs som ”Dagens fångst” och precis som på slavauktionerna kommenterar man kvinnornas utseende och färdigheter. I ett av klippen säger försäljaren: ”Hon kan laga mat, hon har alla sina tänder kvar och hon äter inte mycket. Hon har inga löss och hon gillar att städa”.
Kan du förstå att man kan uppfatta kommentarerna som sexistiska?
– Vikingatiden var en tid med andra värderingar. När man blev tillfångatagen som slav var man en handelsvara. Då gäller det att poängtera de positiva egenskaperna för att höja priserna, precis som alla andra försäljare gör. Att säga att kvinnan är bra på att arbeta, hugga ved och diska blir då detsamma som att berätta hur snabb eller bensinsnål en bil är.
– Vi har sålt över 500 personer. Om en i efterhand känner sig kränkt kan jag bara beklaga.
Gå till toppen