Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Mammor ringde LO:s hjälptelefon

Även i sommar är det högt tryck på LO-fackets hjälptelefon. Under de senaste två veckorna ringde nästan 250 personer in och ställde frågor om sommarjobb. De flesta som hörde av sig var mammor som hade funderingar kring anställningsformer och lön.

Många hör varje år av sig LO:s hjälptelefon och ställer frågor om sommarjobb. Arkivbild.
– De frågade även om försäkringar, säger Josefin Johansson, ungsekretare hos LO.
Ofta är det mammor som ringer in och kompisar, men även de som själva har fått ett sommarjobb ringer och ställer frågor, berättar hon.
– Vi öppnade hjälptelefonen den 1 juni i år. Vilka frågor som bli stora och omdiskuterade just i år vet vi inte ännu.
Solskensavtal
Sexuella trakasserier och solskensavtal blev de stora frågorna förra sommaren.
– De med så kallade solskensavtal fick bara jobba när de var bra väder. Vid regn fick de stanna hemma utan lön, trots att de fått löfte om att jobba under en längre period, Josefin Johansson.
LO-distrikten bedriver även denna sommar en uppsökande verksamhet. Hittills i år har man besökt 1700 företag med sommarjobbare.
– Det är unga människor som besöker olika arbetsplatser för att informera andra unga om deras rättigheter. Hittills har de träffat 6 800 unga, säger Ulrika Eskilsson, pressansvarig ho LO.
TT
Gå till toppen