Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Samtal väntar om flygsäkerhet

Nato och Ryssland inleder samtal om flygsäkerheten över Östersjön som ett sätt för att försöka tina upp sina kyliga relationer. I gruppsamtal på telefon uttrycks också hopp om att kunna undvika en upptrappning i Ukraina.

I dag möts Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och den ryske Nato-ambassadören Aleksandr Grusjko. Arkivbild.
– Ryssland föreslog en väg framåt om hur vi kan ta hand om frågan om transpondrar och flygsäkerhet. Vi var tydliga med att vi välkomnar att de vill diskutera, men vi bad också om fler detaljer, säger Nato-chefen Jens Stoltenberg efter onsdagens möte inom det så kallade Nato-Ryssland-rådet i Bryssel.
Flygsäkerheten över Östersjön har länge varit en het fråga där ryskt flygande utan påslagna sändare orsakat flera incidenter under de senaste åren. Samtidigt handlar problemet inte bara om sändarna.
– Det är viktigt att veta att transpondrarna är viktiga, men samtidigt bara en fråga vad gäller säkerheten. Grunden är att flyga på ett säkert sätt – och vi har sett exempel på farligt flygande från rysk sida, säger Natochefen.
Oenigt om Ukraina
Onsdagsmötet, där den ryska Nato-ambassadören Aleksandr Grusjko träffade Stoltenberg och Nato-ländernas ambassadörer, betecknas som "öppet och ärligt" av Stoltenberg.
– Ukraina var det första ämnet och det är viktigt eftersom Rysslands agerande i Ukraina har underminerat europeisk-atlantisk säkerhet, säger generalsekreteraren.
– Vi var inte överens, men det var en möjlighet för oss att klarlägga våra positioner och uttrycka våra åsikter.
Putin i telefon
Samtal mellan Ryssland och Nato-länder fördes även på högre nivå under onsdagen då Rysslands president Vladimir Putin talade i telefon med franske kollegan Francois Hollande och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
"Parterna fortsatte diskutera krisen i sydöstra Ukraina. De underströk behovet av en strikt implementering av Minsk-uppgörelsen från 2015. De noterade vikten av att undvika ytterligare upptrappning", berättar presstjänsten i Kreml för nyhetsbyrån Interfax efteråt.
Samtalet gjordes inför ett möte i Moskva på torsdagen då Putin tar emot USA:s utrikesminister John Kerry.
Bryssel, TT:s korrespondent
Gå till toppen