Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sofia Nerbrand: Sofia Nerbrand: Jag ska köpa bostad för pengarna

Bild: Maria Jörgel Andersson
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Klassresan är en fin företeelse. Ett samhälle kan ge människor goda livschanser, och den enskilde kan skaffa sig ett bättre liv.
Att utbilda sig och arbeta sig uppåt är för de allra flesta fortfarande något åtråvärt. Det offentliga samtalet uppehåller sig också ofta kring jobb och skola och den senaste tiden har det varit mycket fokus på så kallade svenska värderingar. Att man ska vara strävsam och göra rätt för sig.
Lurade.
Det är inte som vanlig löntagare man blir rik. Att äga sitt hem är långt viktigare än varje löneförhandling. De extremt låga räntorna har närmast skapat två typer av pengar: billiga slantar som du lånar för att köpa din bostad och surt förvärvade kronor den 25 varje månad.
Priserna på bostäder har på senare år ökat kraftigt. På torsdagen kom ny mäklarstatistik: bostadsrätter har stigit i värde med i genomsnitt 10 procent under de senaste 12 månaderna. Följden blir att de som sitter på en lägenhet eller villa bygger upp förmögenheter genom att bara bo. De som hyr sin bostad eller bor i avfolkningsbygder drar en nitlott.
Människor kommer att ha väldigt olika privatekonomi när de blir pensionärer beroende på var och hur de har bott under sitt arbetsliv.
Vad innebär det för människors livsval att det är mer lönsamt att satsa på rätt bostad i stället för på rätt arbete? Goda värden riskerar att gå förlorade, såsom viljan att göra sitt bästa, förkovra sig och skapa nytt.
För varför arbeta i sitt anletes svett om det är viktigare att köpa bostad för subventionerade lånade pengar?
Dagens penning- och bostadspolitik är förödande för klassresandet.
Gå till toppen