Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Teatergruppens kvinnosyn är inte ok”

Caroline Holmberg som arbetar för att höja kvinnors status i vikingakretsar menar att händelserna i Höllviken är ett bakslag för hela rörelsen. – Att någon blir såld mot sin vilja är fruktansvärt, säger hon.

Bild: Mia Ek
Sydsvenskan berättade tidigare i veckan att en kvinna har polisanmält teatersällskapet Nordic International Slave Trade Company efter att ha sålts som slav på Fotevikens vikingamarknad i Höllviken.
Enligt kvinnan gav hon aldrig sitt medgivande till att medverka i föreställningen och kände sig uthängd när hon såldes inför en publik på ett hundratal personer.
Teatergruppen menar i sin tur att de uppgifter som framkommer i kvinnans polisanmälan är en efterhandskonstruktion.
Läs också Såldes som vikingaslav – polisanmäler teatergrupp
Knallen Caroline Holmberg har arbetat för att belysa jämställdhetsfrågor inom vikingakretsar under det senaste decenniet. Enligt henne är kvinnosynen där precis som överallt i samhället – delad.
– Till viss del dröjer sig den patriarkala strukturen kvar. Vissa män tycker att kvinnliga vikingar ska gå runt i klänning. Många andra ser bara människan. Det som förenar oss är ett historiskt intresse, då spelar det ingen roll om man är man eller kvinna.
Hon menar att händelserna i Höllviken speglar ett större samhällsproblem, men att situationen försvåras av att vikingavärlden av tradition kämpar mot fördomar om en snedvriden kvinnosyn.
– Det här är ett internt problem nere på Foteviken som inte ger omvärlden någon positiv bild av vikingar. Vi har redan problem med att högerextrema grupper lånar mycket av vår symbolik. Jag får ofta höra det: "Viking? Är du rasist?" Vi är en liten grupp och det här gynnar inte oss eller vårt utövande av vår hobby.
Själv har hon aldrig blivit utsatt för sexism i vikingakretsar.
– Men kvinnliga vänner som dykt upp på evenemang i tidstypiska manskläder har fått frågan om de är transvestiter.
Läs också Teatergruppen: ”Kvinnor är lite lättare att fånga in”
Caroline Holmberg har arbetat som knalle på Fotevikens marknad i flera år och har varit på många av auktionerna.
Hur ser du på det som hände i år?
– Det är väldigt olyckligt. På andra marknader säljer man både män, kvinnor och barn. Det är oftast skådespelare som säljs och är med på hela upplägget. Att någon blir såld mot sin vilja är fruktansvärt.
– Kommentarerna om kvinnornas utseende är också under all kritik. Det är inte ok att bara plocka upp en marknadsbesökare ur publiken och kommentera hennes former.
Hon menar att teatergruppens beteende inte är synonymt med vikingavärlden i stort och har också tagit upp den diskussionen när hon besökt Höllviken.
– De är vikingar i den extrema formen. Deras kvinnosyn är inte vad jag anser är ok.
Teatersällskapet menar själva att de inte ser något problem med valet att bara sälja kvinnliga slavar.
– Det har blivit vår grej. Kvinnor är lite lättare att fånga in. Män är mer uppmärksamma, kvinnor tittar mest på saker på marknaden och går lite i blindo, sa gruppens grundare Carl Mikael Bengtsson i en intervju med Sydsvenskan igår.
Hur ser du på att de specialiserat sig på att bara sälja kvinnor?
– Det blir en snedvriden historieskrivning för vikingarna sålde alla oavsett kön. Forskningen visar att kvinnor hade en stark position på den tiden. När man nu gräver ut gravar i Birka och hittar ett svärd utgår man inte automatiskt från att det är en man. Asatron hade många starka kvinnliga gudar och det som hände i Höllviken visar bara på en patriarkal struktur som vi arbetar väldigt aktivt för att komma ifrån.
Gå till toppen