Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Åtal för storskalig narkotikahandel

Postlådespaning, knarkhandel via krypterad nättrafik – och ett gäng sjundeklassare på skogsutflykt. Det är beståndsdelar i åtalet mot två män som anklagas för yrkesmässig narkotikahandel i stor skala.

I en fabrikslokal utanför Göteborg påträffades narkotika samt material och utrustning för att förpacka varorna som två män anklagas för att ha sålt.
– Vi tror att de har varit Sveriges största försäljare av narkotika på nätet, i alla fall under 2015, säger chefsåklagare Jonas Almström.
Männen som åtalas vid Göteborgs tingsrätt är 42 och 25 år gamla. Tullverket kom dem på spåren genom postförsändelser med narkotika.
– Man tittar mer på post från vissa länder. När man väl gjort ett beslag till en adress tittar man igen när den återkommer, och det blev många beslag till samma adresser, säger Pär Eriksson, utredare hos Tullverket.
Postlåda bevakades
Paketen gick till företag, som visades sig vara falska. Däremot var postlådor med bluffbolagens namn uppställda i flera industriområden runt Göteborg.
– Då inledde vi spaning mot en av postlådorna, den mest frekventa just då, och det dröjde inte länge förrän 42-åringen dök upp, tömde lådan och greps i samband med det. Med sig hade han narkotika i mindre mängder, en pistol och 160 000 kronor i kontanter, säger Pär Eriksson.
Även den yngre mannen greps sedan han tagits in till förhör. Med hjälp av beslagtagna datorer fortsatte utredningen och en fabrikslokal utanför Göteborg lokaliserades. Där fanns narkotika, förpackningsmaterial och maskiner samt ett automatvapen.
Enligt åklagaren har männen hanterat över 3 200 narkotikaöverlåtelser, värda minst sju miljoner kronor, via krypterade mejl och säljsajter på darknet, en del av nätet som inte nås via vanliga sökmotorer.
– Vi tror nog att det i själva verket rör sig om över 6 200 överlåtelser, men allt har vi inte kunnat utreda, säger åklagare Jonas Almström.
Knarkgömma i skogen
Åtalet gäller även grovt dopningsbrott, och det är här skolklassen på skogsutflykt i Västsverige kommer in. Barnen hittade en gömma med både narkotika och nästan 300 000 enheter dopningsmedel.
– De blir nyfikna på ett litet pumphus i skogen, går in och hittar kartonger med det här. Läraren ringer polisen som kontaktar oss, och det som hittades kunde knytas till åtminstone 42-åringen, säger Pär Eriksson.
Männens kunder, som ska ha funnits i både Sverige och utomlands, berörs inte i målet.
– Vi får beta av dem i ett andra svep, säger chefsåklagare Jonas Almström.
TT
Gå till toppen