Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"De måste ta det lugnt med folk"

Efter den uppmärksammade slavauktionen planerar polisen att besöka Fotevikens museum för ett samtal om hur man bemöter publiken. – Det som hänt är olyckligt, säger kommunpolis Jörgen Sjåstad.

Sydsvenskan berättade tidigare i veckan att en kvinna har polisanmält teatersällskapet Nordic International Slave Trade Company efter att ha sålts som slav på Fotevikens vikingamarknad i Höllviken.
Enligt kvinnan gav hon aldrig sitt medgivande till att medverka i föreställningen och kände sig uthängd när hon såldes inför en publik på ett hundratal personer.
Teatergruppen menar i sin tur att de uppgifter som framkommer i kvinnans polisanmälan är en efterhandskonstruktion.
Händelsen på marknaden inträffade i början av juli, och sedan dröjde det ytterligare någon vecka innan kvinnan gjorde sin anmälan. Enligt polisen har en förundersökning inletts, men i övrigt har inga nya uppgifter framkommit.
– Vi har inte pratat med någon ännu, men vi kommer att hålla förhör med alla inblandade vid ett senare tillfälle, säger förundersökningsledare Ann-Christine Sjöbeck.
Hon har också varit i kontakt med Vellinges kommunpolis Jörgen Sjåstad och bett honom att planera in ett besök på Fotevikens museum.
– En diskussion om vad som är lämpligt. De måste se till att publiken inte utsätts för saker de inte gett sitt medgivande till.
Jörgen Sjåstad har planerat in ett besök redan på måndag.
– Det som hänt är olyckligt. Den här kvinnan upplevde obehag och så får det inte vara när man besöker en marknad, säger Jörgen Sjåstad.
– De på Foteviken måste vara lite mer försiktiga med hur de bemöter folk. Det här är väl menat som någon typ av spex, men alla uppskattar inte det. De måste ta det lite lugnt med folk.
Gå till toppen