Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fyra års fängelse till pappan som gifte bort sin dotter

Den första svenska domen för äktenskapstvång. Pappan som gifte bort sin dotter i Afghanistan mot hennes vilja dömdes idag till fyra års fängelse för bland annat äktenskapstvång. Pappan kommer att överklaga domen.

Under rättegången där en pappa åtalades för att ha gift bort sin dotter till en för henne främmande man.Bild: Moa Dahlin
Den 43-åriga mannen gifte bort sin dotter till en man hon inte kände i Afghanistan förra året. Den 23-åriga dottern, som idag bor på skyddad boende, berättade under rättegången att pappan hotat henne till livet.
Lunds tingsrätt menar att det inte finns ett samband mellan det dödshot som pappan ska ha riktat mot sin dotter och att hon några dagar senare gick med på att gifta sig. Pappan har därför inte med olaga tvång tvingat sin dotter till altaret.
Däremot, menar tingsrätten, befann hon sig i en så utsatt situation att hon inte kunnat göra någonting annat än att gifta sig. Hon var i Afghanistan och hade ingenstans att ta vägen, ingen att vända sig till.
Hennes mamma och pappa kände till att hon inte ville gifta sig enligt tingsrätten. Mammansvarade i förhör undvikande på frågan om dottern velat gifta sig eller inte vilket tingsrätten ser som ett bevis för att dotterns historia stämmer.
Försvarsadvokat Johan Sjöström berättar att hans klient, den 43-årige pappan, är besviken. – Vi kommer att överklaga domen i sin helhet. Ord står mot ord och vi menar att stödbevisningen inte är tillräcklig, säger han.
Under hela rättegången har åklagarsidan, åklagare Ulrika Ekvall och målsägarbiträdet Fatima Brobeck Khan, poängterat att samtliga brott är hedersrelaterade. Någonting pappan nekat till. Tingsrätten i Lund går även här på åklagarsidans linje och dömer att brotten var hedersrelaterade. – Det är en otroligt viktig dom. För mina klienter och för andra unga som utsätts för liknande brott. Domen säger att det finns hjälp att få, att samhället finns här på de utsattas sida och att det finns upprättelse att få, säger Fatima Brobeck Khan.
Dessutom är det en viktig markering mot de som begår sådana här brott, lägger hon till. Men hon är inte nöjd med straffet. Det är för lågt. Tingsrätten borde ha dömt till fem år, menar Fatima Brobeck Khan. – Jag hoppas att domen leder till att flera unga människor kommer att våga anmäla. Jag hoppas att den har en avskräckande effekt. Jag hoppas också att den kommer att leda till fler åtal och fler fällande domar. Jag tror att vi kommer att få se mer av den här typen av mål i framtiden, säger Fatima Brobeck Khan.
Pappan döms till fyra års fängelse. Han döms förutom för äktenskapstvång för olaga hot, misshandel, sexuellt ofredande, rån, utpressning och olaga frihetsberövande. Flera av brotten var riktade mot hans dotters pojkvän.
Läs också Kvinna fick välja: giftermål eller mördas – pappa åtalas
Pappan och två andra män kidnappade dotterns pojkvän, en 21-årig Landskronabo. Under flera timmar kördes pojkvännen runt i och omkring Landskrona. Han hotades till livet, blev slagen i huvudet och tvingades att klä av sig sina kläder varpå han filmades och fotades medan ett basebollträ trycktes in mellan hans skinkor.
Den 32-åriga man som var med vid bortrövandet döms till tre års fängelse.
43-åringens 21-åriga son stod åtalad för att ha varit med då hans systers pojkvän ofredades sexuellt men han frias från anklagelserna.
Målsägarbiträdet Fatima Brobeck Khan berättar att hennes två klienter, dottern och hennes pojkvän, delvis känner sig lättade. Men att det är långt ifrån över för dem. — De känner fortfarande rädsla. De fruktar för sin säkerhet.
Domen kan överklagas fram till den 5 augusti 2016.
Läs också "Han sa att han skulle skära mig i bitar och koka köttet"
Läs också Kidnappad pojkvän förhörs
Läs också Försvaret attackerade offrens historier
Gå till toppen