Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Åsikter: "Kvinnors trygghet är inte ett skämt"

I ett öppet brev till Foteviken, som 200 kvinnor har skrivit under, kritiseras händelserna på vikingamarknadens iscensatta slavauktion.Bild: David Neman
På Fotevikens museums hemsida finns Fotevikens grundläggande lag som slår fast att ingen, varken inhemsk eller främling, viking eller icke viking, man eller kvinna, kristen eller asadyrkare, gul-, röd-, vit eller svarthyad, ska dömas genom sin tro, härkomst, kön eller lyte.
Lagen lovar att marknaden kommer att vara en trygg plats för alla. En kvinna har trots denna lag fängslats mot sin vilja och sålts som slav på marknaden under skratt och sexistiska kommentarer. Lagen och tryggheten har med all uppenbar tydlighet brutits. Och det är inte första gången det händer.
Läs också Såldes som vikingaslav – polisanmäler teatergrupp
Många är de kvinnor som gång på gång påpekat det problematiska med slavhandeln på Foteviken, både för marknadens ledning och för gruppen som iscensatt den. Aldrig har de fått någon reaktion.
Männen går som vanligt fria. På sin Facebook-sida söker gruppen efter unga, fräscha, välskapta kvinnor som vill veta sitt värde. Gruppen själv förstår inte det problematiska i sitt agerande. Att fånga in kvinnor, hålla fast dem, kommentera deras kroppar och sedan sälja dem i en historiskt inkorrekt moderniserad låtsasslavhandel verkar de enbart se som något lustigt. För att försvara sin sexism menar de att kvinnor skulle vara mer lättfångade.
Läs också Teatergruppen: ”Kvinnor är lite lättare att fånga in”
Det är ojämställt, sunkigt och otryggt.
I det polisanmälda fallet som Sydsvenskan skrev om i veckan var den drabbade en anställd på ett LSS-boende, som vistades på marknaden i tjänsten. Därmed har de inblandade männen inte enbart utsatt kvinnan för ofredande. Även hennes brukare har påverkats. Nästa gång kan det vara en småbarnsmamma, eller en person med osynliga funktionsnedsättningar. Oavsett vem så kan teatersällskapet inte förvissa sig om att ingen kommer till skada, fysiskt eller psykiskt.
Som om inte det var nog så försvarade marknadens ledning att kvinnans protester och nej-skrik ignorerades med att "Ett nej hör väl också till spelet. Det är väl ingen som vill bli såld som slav".
Har Foteviken missat de senaste fem årens diskussioner om samtycke? Eller alla övergrepp på festivaler i sommar? Hur rimligt är det att kvinnor på er marknad inte ska kunna känna sig trygga?
Läs också "Sexistsunket på Foteviken har pågått för länge"
Vi är vikingalajvare, vikingareenactors, arkeologer, historienördar - och kvinnor. De här festivalerna och marknaderna tillhör oss lika mycket som alla andra.
Det innebär att arrangörerna är skyldiga oss samma trygghet som alla andra deltagare. Vi kräver förändring, och det är dags att ni lyssnar på oss.

Linnea Risinger

Helena Staberg Udd

Ea Malmberg

Linda Svedberg

För Larp Women Unite och Reenactment Women Unite. 200 kvinnor har skrivit under texten.
Läs också Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen