Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lättare att få studentbostad i höst

Fyra av tio novischer som nu bor utanför Skåne får bostad hos AF Bostäder i höst. ”Det är nog ett rekord”, säger Claes Hjortronsteen, chef på fastighetsbolaget.

De gröna minibostäderna vid Kämnärsvägen är en del av AF Bostäders nya bestånd.Bild: Pressbild
Nya Lundastudenter som fick sitt antagningsbesked i tisdags hade drygt två dagar på sig att anmäla sig till AF Bostäders förturskö. Bara nya studenter som nu bor utanför Skåne har rätt till förtur.
Nu har anmälningstiden gått ut, och drygt 1 900 novischer har anmält sig. Eftersom det finns ungefär 700 bostäder som novischerna har förtur till kan 37 procent av dem som står i kön räkna med att flytta in hos AF bostäder till terminstart.
– En så hög andel har jag inte upplevt tidigare under mina femton år här. Det är jättekul att kunna hjälpa så många, säger AF Bostäders försäljningschef Claes Hjortronsteen.
Det finns två anledningar till att studenternas bostadskris i höst inte blir riktigt lika akut som under många tidigare år. Dels har antalet sökande minskat något, dels har AF Bostäder ökat antalet bostäder som erbjuds till novischer.
– För två år sedan erbjöd vi ungefär 500 bostäder, nu är det 200 fler. Tidigare erbjöd vi enbart korridorrum, nu har vi lagt till fler mindre lägenheter.
Antalet bostäder som erbjuds ökade redan förra året. Det nya för i år är att antalet sökande har minskat med över 15 procent, från ungefär 2 300 förra året.
– Det finns många faktorer som påverkar, och det brukar kräva mycket analyser för att se vad det handlar om, men vi tror att antalet nyantagna studenter har minskat.
Det totala antalet antagna studenter vid Lunds universitet har visserligen bara minskat med ungefär 5 procent, men antalet helt nya studenter har troligen minskat mer.
En ytterligare faktor som påverkar antalet behöriga bostadssökande i novischkön är de nya studenterna nuvarande bostadsort. Bara de som bor utanför Skåne har förtur.
– Hur många skåningar som har sökt vet vi ännu inte, den registreringen sker fortlöpande och det tittar vi på senare i höst. Det brukar vara så att skåningar inte har samma akuta behov att snabbt ställa sig i kön på grund av bostadssituationen.
Gå till toppen