Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Orimligt att låta studenterna betala för park”

Studenterna ska inte tvingas betala för en dyr aktivitetspark genom höjda hyror, säger oppositionsrådet Christer Wallin. – Lund ska vara en attraktiv studentstad.

Kaninerna har tagit över. 250 studentlägenheter i gamla fyrklöverhus har redan tömts inför rivningen som ska ge plats för tätare bebyggelse. Nu kan de nya studenthusen försenas och bli dyrare.Bild: Kalle Kniivilä
Om det byggs nya studentbostäder vid Kämnärsvägen måste byggherren AF Bostäder också betala 1,5 miljoner kronor för en aktivitetspark på Klosterängshöjden. Det kräver kommunens tekniska förvaltning.
Helt orimligt, tycker oppositionsrådet Christer Wallin (M).
– Tidigare har vi varit överens om att Lund ska vara en attraktiv studentstad och att vi därför ska se till att det byggs billigare studentbostäder med lägre hyror. Här gör man tvärtom.
AF Bostäder har vägrat att gå med på kommunens krav eftersom den planerade aktivitetsparken ligger närmare en kilometer från platsen där de nya studentbostäderna ska byggas. Enligt AF Bostäders vd Henrik Krantz skulle kostnaden i slutändan påverka studenternas hyror.
Christer Wallin håller med om resonemanget.
– Vi har jobbat i många år för att få fram bra detaljplaner för studentbostäder. Det här är ett viktigt område och vi har haft stor politisk enighet kring den här planen. Jag är väldigt tveksam till att nu belasta den med så här stora kostnader.
Tekniska nämndens ordförande Emma Berginger (MP) argumenterar att kommunen måste behandla alla byggherrar på samma sätt, vad säger du till det?
– Man har rätt att ta betalt för sådant som är nödvändigt för planens genomförande, men det här är inte nödvändigt. Att ta betalt för sådant här är snarare undantag än regel, och såvitt jag förstår ska AF Bostäder betala för grönområden inom planområdet.
Håkan Lockby, chef för kommunens tekniska förvaltning som ska ta fram avtalet med AF Bostäder, påpekar att det ännu inte finns något färdigt exploateringsavtal för området.
”Till slut är det ett politiskt beslut och det är mitt ansvar att bereda ärendet innan det lyfts till politiken. Och som sagt, detta har ännu inte skett”, skriver han i e-post till Sydsvenskan.
Det är politikerna i tekniska nämnden som ska fatta det slutgiltiga beslutet om exploateringsavtalet. Där har den styrande minoriteten (S och MP) fem ledamöter, lika många som de fyra borgerliga allianspartierna som sitter i opposition.
Om de övriga allianspartierna håller med M är det Vänsterpartiets röst i nämnden som avgör.
Gå till toppen