Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Sexistsunket på Foteviken har pågått för länge"

I ett öppet brev till Foteviken kräver 200 kvinnliga vikingalajvare från hela Norden att återfå rätten till sina kroppar – och sina marknader. – Vi vägrar vara rädda för övergrepp, säger Linnea Risinger.

Linnea Risinger.
Sydsvenskan berättade tidigare i veckan att en kvinna har polisanmält teatersällskapet Nordic International Slave Trade Company efter att ha sålts som slav på Fotevikens vikingamarknad i Höllviken – mot sin vilja.
Gruppen Larp Women Unite (LWU) bildades för att lyfta frågor om övergrepp och sexuella trakasserier inom lajvkretsar. Efter händelserna på Foteviken har debatten rasat på sociala medier – och nu skriver gruppens medlemmar ett öppet brev till Fotevikens ledning.
På museéts hemsida kan besökaren läsa "Fotevikens grundläggande lag". Den slår fast att: "Ingen, varken inhemsk eller främling, viking eller icke viking, man eller kvinna, kristen eller asadyrkare, gul-, röd-, vit eller svarthyad ska dömas genom sin tro, härkomst, kön eller lyte."
– Det är en sorts naivitet. De ger uttryck för fina värderingar, men de vägrar lyssna på alla som vittnar om vad som pågår på slavauktionerna. Det finns en sorts förväntan att kvinnor bara ska vara tysta, snälla och ställa upp, säger Linnea Risinger.
Enligt Linnea Risinger har många kvinnor under årens lopp kritiserat slavauktionerna, både inför Fotevikens ledning och i diskussioner med teatergruppen.
– Folk är förbannade. Det här har pågått så länge. Jag känner 16-åringar som har blivit piskade på rumpan och fått höra sexistiska kommentarer av vuxna män. Det är helt sjukt, säger Linnea Risinger.
Läs också Kvinnors trygghet är inte ett skämt
I brevet skriver de: "På sin facebooksida söker gruppen efter 'unga, fräscha, välskapta kvinnor' som vill 'veta sitt värde'. Gruppen själv förstår inte det problematiska i sitt agerande. Att fånga in kvinnor, hålla fast dem, kommentera deras kroppar och sedan sälja dem i en historiskt inkorrekt moderniserad låtsasslavhandel verkar de enbart se som något lustigt".
Linnea Risinger berättar också att flera lajvare har uttryckt oro för att besöka marknaden.
– Många väljer att inte åka dit mer. Som kvinna ska man inte behöva vara på sin vakt mot övergrepp.
– Folk är väldigt glada att det här äntligen kommer fram. Det som pågår på Foteviken är sexistsunk – att kvinnor blir olaga frihetsberövade 2016.

De har skrivit brevet

Gruppen Larp Women Unite (LWU) startades för att medlemmarna (personer som identifierar sig helt eller delvis som kvinnor, eller av omgivningen ses helt eller delvis som kvinnor) skulle kunna utbyta erfarenheter.
Tillsammans med Medeltidsveckan genomfördes under sommaren evenemanget “Arrangera tryggt” för att hjälpa marknads- och lajvarrangörer att göra sina event tryggare.
Nu har även Reenactment Women Unite bildats för att ge en röst åt kvinnorna inom reenactment och på historiska marknader.
Gå till toppen