Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Christer Wallin (M): "Det borde prövas i domstol"

Kommunen har inte alls gjort allt man kunnat, säger Christer Wallin (M) och ger sig in i konflikten mellan kommunen och Icahandlaren på Östra Torn.

Christer Wallin (M) tycker att kommunen borde ha gjort mer för att stötta Icahandlaren på Östra Torn. "Jag tycker att man ska pröva det i domstol", säger han.
Sedan september förra året har kommunens olika vägarbeten på Östra torn gjort att försäljningen gått ner, menar Ica-handlaren Jörgen Fors. Kommunen har nyligen avvisat hans skadeståndskrav på en dryg halv miljon för förlorade intäkter och utebliven försäljningsökning.
Emma Berginger (MP), ordförande i tekniska nämnden, sa till tidningen att man inte kunde ha gjort någonting annorlunda, och att man har försökt skapa "bästa möjliga framkomlighet".
Handlaren Jörgen Fors menar å sin sida att kommunen har varit dålig på att informera i god tid, såväl som att underlätta för hans verksamhet. Som konsekvens av den dalande försäljningen har han bland annat behövt göra sig av med flera anställda uppger han.
–  Det är allvarligt, säger Christer Wallin (M) som nu ger sig in i debatten.
– Om nu handlaren upplever att förutsättningarna för hans affär försämrats, och fått konsekvenser på en halv miljon som han menar, då tycker inte jag att man kan säga att man gjort allt vad man kunnat. Man kan inte säga att han har fel.
Borde han få skadestånd?
– Det vet jag inte. " Det är viktigt att höra alla sidor. Vi har byggentreprenören, Lunds tekniska förvaltning, och handlaren tillsammans med sina kunder. Entreprenören, och kommunen är stora organisationer med mer muskler än en liten entreprenör. Om man har gjort det man kunnat kommer det visa sig i en domstolsförhandling.
Vad borde man ha gjort?
– Man skulle ha planerat tillsammans med handlaren. Han skulle kunna tillföra ganska mycket. Han var orolig från början, men det gjordes ju inga större åtgärder för att hjälpa honom med tillgängligheten. När man ändrade bussgatan kunde man ha skyltat tidigare till exempel. Folk är inte vana att komma in från det hållet.
– När man göra stora förändringar så måste man tänka extra mycket innan man sätter i verket. Jag upplever inte att man har gjort allt vad man har kunnat i det här fallet.
Är Lund kommun dåliga på att stötta lokala entreprenörer?
– Nej det tycker jag inte. Det här blir ett undantag. Det nya styret har bara suttit i två år. Vi hade gjort annorlunda.
Hur då?
– Vi hade nog tagit in synpunkter från handlaren. Vi försöker skapa förutsättningar för företagare och entreprenörskap, det är där arbetstillfällen finns.
Gå till toppen