Kultur

Petter Larsson: Gammalt groll på bästa sändningstid

Sommar i P1: Sakine Madon, opinionsbildare, statsvetare

Sakine Madon.
Muslimerna drar in problem i den svenska idyllen. Det är hedersmord, moralpoliser, könsseparata badtider och mordhot mot Lars Vilks för hela slanten. Medan medieetablissemanget hand i hand med kulturrelativistiska identitetsvurmare lägger locket på.
Den tankefiguren, länge enbart populär i högerradikal propaganda, ger till tonerna av hårdrock – mest Slayer – och mer njutbar turkisk musik struktur till den liberala debattören Sakine Madons sommarprogram, som inleds med vittnesrapporter från gårdagens attentat i Nice.
Det gör henne inte till högerradikal – så vitt jag förstått står hon fortfarande för en generös flyktingpolitik. Snarare visar det hur tidsandan snabbt förändrats: För bara några år sedan var rasisterna problemet. Nu är det islamisterna.
På vägen passar Madon på att ge gamla fiender, de flesta av dem huserar på Aftonbladet, betalt för gammal ost genom att damma av pennfäktningar hon, givetvis med bravur, deltagit i. Sommar som en skön eftersläng! Det är faktiskt upplivande, om än lite medieinternt, med någon som inte drar sig för att odla gammalt groll på bästa sändningstid; tankarna går till en grälsjuk Ulf Lundell.
Detta blir också en viktig del i hur hon framställer sig själv: som en modig sanningssägare, som sedan barnsben ”tänkt själv”, brutit med föräldrarnas vänsterengagemang och klampat in i mediedebatten för att ställa till härliga bråk.
Läs alla artiklar om: Sommarpratarna 2016
Gå till toppen