Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya trenden att jaga virtuella monster utomhus

Det råder Pokémania i Skåne. Varje dag samlas folk på stan för att jaga virtuella monster tillsammans. – Jag går en mil om dagen bara för att hinna spela så mycket som möjligt, säger Alma Shapiro.

Alma Shapiro är helt fast i att spela Pokémon Go. Hennes treåriga hund Soda är alltid med. Hunden är en blandning av bordercollie, australisk Shepard och husky.Bild: Henrik Rosenqvist
Hon är inne på sin fjärde dag med mobilspelet Pokémon Go. På bara någon vecka har det i USA blivit en av de största speltrenderna någonsin och petat ner Malmöutvecklade Candy Crush Saga som det mest nedladdade spelappen. Spelet är ett så kallat "augmented reality"-spel, där man letar efter och fångar Pokémonmonster i den verkliga världen med hjälp av en Google Maps-liknande karta i sin telefon.
Några timmar tidigare har Alma Shapiro bestämt träff med andra monsterjägare via en Facebooksida. Hennes treåriga blandrashund Soda trippar vid hennes sida i Stadsparken i Lund.
– Hon har aldrig fått så mycket motion som de senaste dagarna. Inte jag heller, säger Alma Shapiro.
På några bänkar i parken träffar hon runt tio personer i åldrarna sexton till trettio år. Alla stirrar ner i sina mobiltelefoner. De har samlats vid ett så kallat Pokémon stop. Det är en station där spelarna fyller på med utrustning som bollar, ägg och bär för att fortsätta spelet.
Alma Shapiro, 27, Michael Foisack, 30 och Lukas Munther, 17, är alla med i Team Mystic Lund. De är alla klädda i blått för att visa lagtillhörighet. Hunden Soda är alltid med och jagar virtuella monster i Stadsparken i Lund.Bild: Henrik Rosenqvist
De flesta i sällskapet känner inte varandra sedan tidigare utan har förts samman tack vare det gemensamma intresset för spelet. Det här är första gången som en speltillverkare har lyckats skapa ett spel som fått så många spelare att lämna hemmet och röra sig ute bland folk.
– Det är skitroligt att träffa så många nya människor. Jag är själv en väldigt social person men spelet är bra för personer med sociala fobier. Just för att de kommer ut och träffar andra och pratar om något de är intresserade av, säger Tobias Roth.
Han bor i Höör men åker till Lund för att spela.
– Ju större staden är desto mer folk är det som spelar och fler grejer att hitta. Lund är dessutom en trevlig stad.
Det är väldigt tyst i gruppen. Enda gången som tystnaden bryts är när någons mobil dör. Spelappen drar mycket ström och flera av spelarna har telefonen på flygplansläge för att spara på batterierna.
– Har du plats för min telefon också, frågar Myra Wickum och riktar sig mot Simon Juréus.
– Det är jag som är powerbanken, säger han och klappar på sin väska där han förvarar ett extra batteri till mobilen.
Plötsligt reser sig Simon Juréus och springer iväg i riktning mot en närliggande skejtpark.
– Jag måste fånga en. Jag säger till om jag hittar den.
Simon Juréus är den enda i gruppen som tillhör det röda laget. Resten är en del av det blåa eller gula laget. Trots att de är konkurrenter hjälper de varandra. Spelet är mer på skoj än blodigt allvar, förklarar gänget.
Alma Shapiro, som är klädd i blå blus för att visa grupptillhörighet, tar med sig hunden Soda och lämnar parkbänkarna. Tillsammans med lagkamraterna Michael Foisack och Lukas Munther tar de sikte en bit bort och slår sig ner i gräset intill några blomrabatter. De är tillräckligt nära för att nå tre Pokémonstopp. Stoppen är oftast placerade vid något monument, som Lingmonumentet i det här fallet. I appen får deltagarna reda på att skulpturen restes år 1939. De placerar ut lure modules, eller lockbeten, på varje stopp för att locka till sig fler virtuella monster.
– Se, nu hoppar de runt oss, säger Michael Foisack.
– Är det ni som lagt ut dem här?
En ny spelare, André Apt, dyker upp och slår sig ner i gräset med vännen Mathias Kristensson.
"Jag fick en sån adrenalinkick när jag hade fångat min första Pokémon", säger 27-åriga Alma Shapiro som bor i Lund över sommaren och vikarierar på radion. Tillsammans med många andra spelar hon ofta spelet i Stadsparken i Lund.Bild: Henrik Rosenqvist
– Det tackar vi för så slipper vi slösa på våra.
Ungefär tre fjärdedelar av spelarna i Stadsparken den här kvällen är män, de flesta nittiotalister. Alma Shapiro och resten av gänget gissar att det har att göra med att dataspel oftast lockar tonårskillar. Pokémon Go inte har släppts officiellt i Sverige än, men det ryktas om att det är på gång. Som det är nu måste användaren ändra flera inställningar för att kunna ladda ner det till mobilen.
– Fast för mig var det tvärtom. Min flickvän laddade ner appen till mig, säger André Apt.
Vid sjutiden på kvällen börjar spelet gå långsamt. Den bästa tiden att jaga Pokémonmonster är under dagen, helst väldigt tidigt på morgonen, enligt Michael Foisack.
– Jag var uppe klockan sex imorse. Det flöt på hur bra som helst.
Han bor i Lund och arbetar med LSS-boenden i Landskrona. Hittar han ett spännande monster i närheten av arbetsplatsen är det lockande att stämpla ut tidigare.
– Har man ett heltidsjobb drabbar det jobbet. Ibland tar jag en jättekort lunch för att jag ska hinna promenera och fånga Pokémons, säger Alma Shapiro.
Hon slänger ut förslaget att gruppen borde köra en nattvandring.
– Vi planerar att köra klockan tre på natten i nästa vecka. Vi kan grilla också, säger Sing Wong.
– Jag är så på, säger Alma Shapiro.

Pokémongloslista för nybörjare

XP: Erfarenhet.
CP: Stridskraft.
Stardust: Saker som används för att träna Pokémon.
Candy: Godis som används för att utveckla och träna Pokémon.
Potion: En sprayflaska som läker Pokémon om den skadat sig i strid.
Transfer: En funktion som används för att skicka sin Pokémon till ett labb i utbyte mot godis.
Gym: Ett territorium som olika lag tävlar om att kontrollera genom kamp. Det är först efter att man tagit sig till nivå fem som man kan kämpa på ett gym.
Team: När man nått nivå fem så får man möjlighet att välja mellan tre lag: blå, gul och röd. Lagen konkurrerar om kontroll över gymmen.
Pokécoins: Ju mer framgångsrik man är på att försvara ett gym desto mer mynt får man. Mynten kan lösas in mot virtuella prylar.
Pokémon stop: Påfyllnadsstation som fyller på utrustningen som exempelvis bollar, bär och läkemedel.
Incense: Rökelse för att locka till sig Pokémons.
Lure module: Lockbete som du placerar på Pokémonstoppet. Syns genom rosa blomblad.
Pokémon egg: Ägg som kläcks beroende på hur långt du har gått, minst två kilometer och upp till en mil. Bil fungerar inte.
Egg incubator: Man måste placera äggen i en kuvös för att de ska kunna kläckas.
Lucky egg: Ett ägg som under en stund ökar din erfarenhet.
Razz berry: Ett bär som man matar vilda Pokémon för att enklare fånga dem.
Revive: Återupplivningsmedel som används på avsvimmade Pokémons. Monstren dör aldrig, de förlorar bara medvetandet.
Gå till toppen