Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Mäns ansvar för kvinnors trygghet är inte heller något skämt

Vikinglajvare på Foteviken 2012. Tom Oden Ahlqvist har skrivit ett öppet brev till Foteviken, efter de uppmärksammade händelser som Sydsvenskan rapporterat om i veckan. I skrivande stund har 30 män från Larp Men Unite skrivit under brevet.Bild: David Neman
I skenet av den senaste veckans turbulens kring teatergruppen Nordic International Slave Trade Company och deras agerande mot en kvinna på vikingamarknaden i Foteviken är det tydligt att finns ett behov av att lyfta fram vårt (männens) ansvar när det kommer till frågan om hur vi bidrar till en otrygg och nedvärderande miljö för kvinnor.
Händelsen som ägt rum är att en kvinna fångats in av flertalet män mot sin vilja och sålts som slav inför en åskådarpublik i ett slags humoristiskt teaterspel, där männen bland annat kommenterat hennes former och skicklighet i köket.
Läs också Såldes som vikingaslav – polisanmäler teatergrupp
Enligt kvinnan som gjort polisanmälan har hon flera gånger sagt att hon inte ville vara med på teaterspelet. Enligt männen har hon inte sagt nej till deras handlingar en enda gång.
Enligt männen ska kvinnor som inte är redo att tas tillfånga stanna hemma, om de blir så kränkta av lite humor. Marknadens ledning (återigen en man) bortförklarade kvinnans nej-protester med att nej-skrik tillhör spelet, eftersom ingen väl vill bli såld som slav.
Problemen är många, men det största är att de här männen är helt övertygade om att det de gör är rätt och roligt, vilket är ett tydligt exempel på att könsstrukturerna fortfarande styrs av män och våra fantasier snarare än av kvinnor och deras verklighet. Detta kallas normaliserad misogyni. Hur kan detta bekräftas? Jo, genom att:
Männen inte ser något problem i att fånga utvalda kvinnor under vikingamarknader och sälja dem på marknaden under förnedrande former. De förstår inte heller att många kvinnor inte vågar eller skäms för mycket för att säga nej, eller rentav tror att det förväntas av dem att inte protestera när de tillfångatas, trots att de inte vill.
Läs också Teatergruppen: ”Kvinnor är lite lättare att fånga in”
Männen försvarar sina egna handlingar trots tydliga protester från kvinnan, vars tydligaste bevis på att hon inte ville var efterföljande polisanmälan.
Männen skuldbelägger kvinnan istället för att kritisera sina egna handlingar, ta till sig av kritiken och må dåligt över att de behandlat en kvinna som de gjort.
Läs också Åsikter: "Kvinnors trygghet är inte ett skämt"
Vad får detta för konsekvenser? Jo, bland annat att:
Misogyni normaliseras och formar både män och kvinnor i en ojämnställd könsstruktur där mannen bestämmer vad som är okej och inte, och kvinnans röst inte blir hörd, nedtryckt och bortförklarad.
Förstärka fördomar kring manlighet och kvinnlighet ger både män och kvinnor bränsle i deras uppfattningar om det andra könets negativa sidor. Fördomar som att män inte lyssnar, bortförklarar sina handlingar genom att överföra skuld på kvinnan, är drivna av en enda sak; sex, och att de ser kvinnor som ägodelar snarare än individer.
Det är därför viktigt att vi män visar för kvinnor som protesterar mot dessa förhållanden och händelser att vi stödjer dem och ställer oss bakom deras kritik, samtidigt som vi visar Fotevikens arrangörer att vi inte vill se något mer av detta eller liknande teaterspel på deras arrangemang.
Det är viktigt att vi män visar att vi inte tycker att teatergruppens beteende är eftersträvansvärt.
Det är dags att även vi tar vårt ansvar, och slutar låta kvinnorna dra hela lasset själva. Bara för att vi generellt sett har det bättre då vi är det privilegierade könet betyder det inte att vi har rätten att lata oss. Visa kvinnor att deras röster är värda att höras. Visa dem att de är värda vår respekt.

Tom Oden Ahlqvist

Tom Oden Ahlqvist är 26 år och arkeolog, specialiserad på nordisk järnålder och kritisk vetenskapsteori. Han lajvar och går på vikingamarknader och skrev sin masteruppsats om klass och etnicitet i en utställning om vikingar. Han har även skrivit en fantasyroman.
Läs också Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen