Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Botan i Lund har fått många nya vänner

Ingrid Ledebo är nöjd ordförande i Lunds botaniska trädgårds första vänförening, Botans vänner, som växer hela tiden.Bild: Ingemar D Kristiansen
Hur stor har föreningen Botans vänner blivit?
– Vi är nog uppe i 250 personer. Det droppar in några nya medlemmar varje vecka. Det är riktigt bra för att vara mitt i sommarn när vi inte har några speciella aktiveter. Vi började med en liten interimsstyrelse och har jobbat väldigt mycket på fem personer. Nu behöver vi vidga den aktiva kretsen och aktivera fler som kan komma med i arbetet.
Vilka kommentarer får du om föreningen?
– Jag får hela tiden höra ”Äntligen!” och ”Vad bra att någon tar tag i det här”. Det är bara positiva kommentarer. Även folk som inte bor i Lund hör av sig och vill vara med. Det är väldigt trevligt att Botan väcker så varma känslor.
Vad ska föreningen göra?
– Föreningen ska nu ta tag i alla medlemmar och ta reda på vad de är intresserade av och hur de vill använda föreningen. Botans vänner ska stötta ett ekplanteringsprojekt som den botaniska trädgården planerar att genomföra i höst. Det gav bra respons när vi var aktiva i samband med Botans Våryra, så nu ska vi delta i deras höstfest. Då får vännerna en specialvisning. Under skyltsöndagen i november ska man ha öppet lite tidigare för Botans vänner. De blir inbjudna till en speciell tur i växthusen och får något varmt att dricka.
Hur gynnas Botans vänner mer framöver?
– Vi beundrar alltid Botans lökrabatter. Nu får medlemmarna möjlighet att köpa blomsterlökar från Holland av samma kvalité som Botan handlar in.
Hur mycket tid har du tillbringat i Botan sedan du blev ordförande i vänföreningen?
– Möjligen ännu mer än förr och det var mycket redan tidigare. På något sätt känner jag lite ansvar nu, vilket gör att jag kanske går dit och kollar läget lite mer.
Vad är vackrast i Botan just nu?
– De stora rabatterna med annueller – ettårsväxter – och med perenner står i sitt flor just nu och är väldigt vackra. Det är en fantastisk blomsterprakt.
Gå till toppen