Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: "Att datorprogram och robotar tar över vissa sysslor innebär inte ökad arbetslöshet"

Många av de branscher som växer idag kräver låga formella meriter och datorer kan inte ge den mänskliga service som efterfrågas. Det skriver Andreas Bergström, vice vd för den gröna och liberala tankesmedjan Fores.

Guidad tur på segway. Turism, restaurang och handel är exempel på branscher där datorer inte kan ge den mänskliga service som kunderna vill ha, skriver Andreas Bergström, vice vd för den gröna och liberala tankesmedjan Fores.Bild: B e, Torstein
De senaste två åren har ledarskribenter, ekonomer och andra tyckare skrivit mycket om hur digitaliseringen och automatiseringen påverkar framtidens arbetsmarknad.
En siffra som använts många gånger, ursprungligen från en artikel av ekonomerna Carl Benedikt Frey och Michael Osborne, är att hälften av alla jobb försvinner de kommande tjugo åren.
En stor del av diskussionerna kring digitalisering och automatisering har varit präglade av de senaste årens utveckling i USA, med lägre sysselsättning än tidigare och stillastående löner för medelklassen. Förändringar sker även på den svenska arbetsmarknaden. I hela Europa minskar antalet anställda i yrken med medelinkomst. Främst försvinner industrijobb och rutinartade tjänstemannajobb. Idag sköter de flesta människor till exempel resebokningar och bankärenden framför en dator utan att blanda in någon anställd.
Men att datorprogram och robotar tar över vissa sysslor innebär inte att arbetslösheten ökar. Teknikutvecklingen ger högre inkomster för många och lägre priser för alla. Människor får pengar över till ny konsumtion, något som i sin tur medför nya jobb. Så har utvecklingen sett ut historiskt.
Jobb försvinner, nya tillkommer. En del menar att det är annorlunda nu, eftersom datorer och robotar kan ta hand om mycket mer kvalificerade uppgifter än förr. Det betyder också att bara personer med särskilda kunskaper och talanger kan konkurrera med datorerna.
Men många av de branscher som växer idag kräver låga formella meriter. Turism, restaurang och handel är några exempel. Här kan datorer inte konkurrera, de kan inte ge den mänskliga service som efterfrågas.
Sysselsättningen i Sverige har ökat och är på sin högsta nivå sedan den kris som rådde på 1990-talet. Självklart finns det ändå alltid de som har svårt att få ett nytt jobb när deras gamla har försvunnit. Möjligen blir denna grupp större framöver. I vilket fall som helst finns det sedan länge starka skäl att se över arbetsmarknadsutbildningar och annat stöd för dem som behöver det. Idag fungerar utbildningarna och stödet dåligt.Men någon massutslagning på arbetsmarknaden lär inte datorerna medföra om de inte blir radikalt mycket bättre på att begripa sig på omvärlden, särskilt människor, och på att improvisera i nya situationer. Det lär dröja flera decennier, även med de mest optimistiska prognoserna för datorutveckling.
Automatisering kan mycket väl öka sysselsättningen och minska de klyftor som finns i samhället. Fortbildning blir tillgänglig för alla med pedagogiska appar och kurser på nätet. Matchning mellan arbetsgivare och människor som söker nytt jobb kan förbättras med digitala plattformar där den som är på jakt efter arbete lättare kan hitta någon som efterfrågar det han eller hon kan. Om politiken ger goda förutsättningar för att ta tillvara sådan teknik och stödjer dem som lämnar krympande branscher, finns det all anledning att ett bra tag framöver vara optimistisk när det gäller möjligheten att få jobb.

Andreas Bergström

Andreas Bergström är vice vd för den gröna och liberala tankesmedjan Fores som nyligen öppnade en filial i Malmö.
Gå till toppen