Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han lämnar över sitt livsverk med vemod

För 34 år sedan öppnade cykelfantasten Håkan Persson Cykelcity på Clemenstorget i Lund tillsammans med sin bror. Med vemod lämnar han nu över sitt livsverk till en ny ägare.

Cykelcity byter ägare efter 35 år. Från vänster Håkan Persson, Luke Grindal, Christian Moore, Daniel Andersson.Bild: Sandra Henningsson
År 1982 när butiken öppnades var bröderna pionjärer i cykelbranschen. Det fanns inte många cykelbutiker i Sverige som sålde racercyklar på den tiden.
– Jag fick inspiration under en resa i slutet av 70-talet, då såg jag mycket häftiga cykelprylar som inte fanns i Sverige, säger Håkan Persson.
För tjugofem år sedan ville bröderna expandera. Håkan Perssons bror flyttade till Göteborg och öppnade ett till Cykelcity.
– Vi har haft kontakt dagligen, jag och brorsan, säger Håkan Persson.
Förutom broderns flytt till Göteborg har det hänt mycket på 34 år.
Håkan Persson.Bild: Sandra Henningsson
När Cykelcity öppnade fanns det sex cykelaffärer i Lund, idag finns det uppemot tjugo. Även om konkurrensen hårdnat med åren har verksamheten alltid gått bra.
– Det har gått mycket olika trender genom åren, mountainbikes har kommit och gått. Vi har alltid satsat mycket på racercyklar.
Men vissa saker har bestått genom alla år.
– Jag har alltid bott i Eslöv och har cyklat till jobbet nästan varje dag.
Den nya ägaren, Luke Grindal, tar över verksamheten i dag. Han lovar Lundaborna att de kommer känna igen sig även efter ägarbytet, den lokala profilen ska bevaras.
Men en ändring vill han genomföra.
– Till nästa år vill jag ha ett kafé i butiken. Här ska man både kunna köpa cyklar och umgås, säger Luke Grindal.
Att namnet och profilen skulle behållas var viktigt för Håkan Persson.
– Butiken är ju mitt livsverk, men allt har sin ände och jag börjar komma upp i åldern. Jag är 61 nu, säger Håkan Persson.
Gå till toppen