Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De upptäcker Malmö via smaklökarna

Kan du säga att du känner Malmö via stadens mat? Om du deltagit i Matkaravanen kan du det. Den två timmar långa matresan tar dig genom allt från fina ostbutiker till den rustika torghandeln.

Emma Magnusson, 7 år, får lite marmelad på sin fårost.Bild: Henrik Rosenqvist
– Vilka här är inbitna Malmöbor? frågar Matkaravanens guide Sigrid Bundy den grupp på tolv deltagare som samlats runt henne. Ingen räcker upp handen. Sigrid Bundy säger då till gruppen att det här kommer att bli en perfekt introduktion till Malmö. Gruppen träffas utanför Kina Center på Möllevångstorget, solen gassar och deltagarna trängs i skuggan på den smala trottoaren.
Matkaravanen, som funnits i Malmö i tio år, är ett annorlunda sätt att upptäcka Malmö. Här får man smaka, lukta och inspireras att testa nya saker. Många som besöker karavanen är turister, de flesta från Sverige eller Danmark. Dagens grupp verkar utan undantag innehålla skåningar. Birgitta Armsbjer och Mikael Armsbjer bor i Lund.
– Vi vill lära känna Malmö så vi brukar åka på små utflykter hit. Förra året tog vi en guidad cykeltur genom Malmö och i år valde vi Matkaravanen, säger Birgitta Armsbjer.
Paret har sin husvagn på Sibbarps camping i Malmö och är båda taggade på dagens matupplevelser. Men framförallt ser de fram emot att få små tips och tricks till köket.
– Vi hoppas på att få tips på mat och framförallt hur man ska krydda olika maträtter. Vi har med oss en kylväska idag. Tanken är att vi ska ta med oss något tillbaka till husvagnen, säger Mikael Armsbjer.
Första stoppet på karavanen är Malmö Kötthandel. I kyldisken trängs kotletter och korvar med mer ovanliga produkter som grisfötter och komage. Sigrid Bundy berättar för deltagarna att soppa på komage är ett bra sätt att bota baksmälla. Under den guidade turen berättar hon anekdoter med både personlig och historisk anknytning. Mellan deltagarna skickas en skål med confiterat sidfläsk och en tillhörande dippsås gjord på paprika.
– Det smakar starkt och salt, säger Camilla Jandermark, som är på matkaravanen tillsammans med sin pappa Olle Jandermark, en riktig matfantast.
– Min syster gav detta till pappa i födelsedagspresent, men hon kunde inte följa med, säger hon.
– Jag vill lära mig något nytt och testa något annorlunda. Min sambo brukar ha besök av hennes vänninor som bor i Halland, då brukar jag få laga mat åt dem. Det är perfekt inspiration att bli guidad genom olika sorters mat, säger Olle Jandermark, inne på Matkaravanens andra stopp, Möllans ost. Gruppen samlas runt det glasskåp där färskostar vilar i små montrar. Här bjuds de på bland annat en sotad getost med en nyponröra till.
Den guidade turen tar två timmar och förutom ovan nämnda ställen gick tisdagens karavan till torghandeln, Bagdad kött och livs, Mitt Möllan där stoppen blev Lilla Vietnam och Scandwich.
Sigrid Bundy, som annars jobbar på Möllans ost, tror att det är viktigt att lära känna sin stad genom mat.
– Mat är grundläggande för alla, vi måste äta. Mat har blivit något man kan skapa en identitet kring, det man äter definierar vad man är. Till exempel har det blivit ett uppsving för lokalproducerat, att känna till ingredienser och var man kan äta i sin stad.

Matkaravanen

Matkaravanen Malmö har funnits i tio år och drivs Lena Ilkjaer och Linda Dahl.
Konceptet är att gå en matrunda tillsammans med en guide, för att uppleva nya och annorlunda smaker. Avsmakning varvas med mathistoria och de senaste trenderna inom mat.
Matkaravanen finns även i övriga Skåne, Stockholm och i Köpenhamn.
Den guidade turen går året om, tar två timmar och med anpassade turer utifrån säsong.
Fler tillfällen att gå med på Matkaravanen kommer frekvent under sommaren.
Gå till toppen