Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Erik Svenning: Ett dopat Ryssland på knä

Det gäller att vara optimist.
"Det är positivt att det kommer fram", sade höjdhoppsstjärnan Stefan Holm om dopningshärvan i Ryssland i Sveriges Radio.
Varför just nu, bara 18 dagar till OS-invigningen, frågade sportjournalisten Mats Wennerholm i tisdagens Aftonbladet. Det finns ett ingrott motstånd bland idrottsintresserade mot att blanda idrott och politik.
"Obehagligt med den kollektiva bestraffningen. Det är fruktansvärt fel", sade radiojournalisten Miro Zalar efter beskedet i fredags om att internationella friidrottsförbundet IAAF beslutat om fortsatt avstängning av ryska friidrottsmän.
Enligt den rapport som internationella antidopningsbyrån Wada släppte i måndags ska den ryska statsorganiserade dopningen ha varit omfattande och pågått under många år.
På tisdagen beslutade Internationella olympiska kommittén, IOK, att utreda möjligheten att stoppa Rysslands deltagande i OS i Rio.
Det är svårt att se ett alternativ till avstängning.
Hur mycket man än ogillar kollektiv bestraffning så går det inte att komma ifrån att idrottsmännen också representerar sitt land, Ryssland. Styrt av Vladimir Putin med ett förflutet i KGB, vars efterföljare FSB ska ha varit med och möjliggjort dopningen.
Enligt det oberoende opinionsinstitutet Levada har Putin stöd av 81 procent av den ryska befolkningen. Uppblåst nationalism verkar vara viktigt. Framgångarna i vinter-OS i Sotji då landet tog 33 medaljer – flest av alla, 7 fler än tvåan – var enligt Putin bevis på att han lyfte sitt land som hade varit "på knä" sedan Sovjetunionens fall.
Och så visar det sig att dessa idrottsframgångar åstadkoms genom dopning. Som under Sovjettiden. Går ränderna aldrig ur?
Gå till toppen