Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Jag var nöjd istället för att prestera”

Den 12 augusti smäller det i Rio. 125 skott senare är det tänkt att skytten Stefan Nilsson ska stå med OS-guldmedaljen runt halsen. – Det siktar jag på, men det brukar räcka med 122 träffar, säger trelleborgaren.

Stefan Nilsson, skeetskytt från Trelleborg, siktar högt i OS. ”Jag ska till final och där kan allt hända”, säger han.Bild: SIMON HASTEGÅRD
Stefan Nilsson kommer från skeetbanan med en grupp bakom sig. De har haft tur med vädret, det är grönt och grant vid och omkring Trelleborgs jaktskytteklubb, nästan vindstilla, vilket är ovanligt. Runt gruppen springer Raffe, en treårig labrador, glatt och obekymrat.
Stefan får signera lerduvor innan gruppen ger sig iväg. Han är en perfekt ambassadör för sporten.
– Det är inte ofta man får skriva autografer i vår sport. Dom var nöjda, alla träffade lerduvan, någon sköt en dubblé, säger Stefan och fortsätter:
– Jag har företagsevent och kickoffer via mitt företag. Jag ger också privatlektioner i skytte. Det måste jag göra även om jag har stöd från SOK. Och vi får en del medlemmar på det här sättet.
Han bjuder på kaffe på klubbens veranda, solen värmer. Raffe lugnar också ner sig.
Vad skiljer OS från en vanlig tävling?
– Det är allt omkring. Vi är inte vana vid så mycket media, tv-team, tidningsfolk. Inte heller så stor publik, det brukar väl komma 50 personer annars till våra tävlingar. Och så allt folk i OS-byn.
Stefan var med i OS i London och har lite mer rutin nu. Dessutom är uppladdningen helt annorlunda eftersom han blev OS-klar redan i november.
– Jag har kunnat lägga upp säsongen mot OS för att vara som bäst där. 2012 var vi fyra skyttar som slogs om två platser. Det blev en annan anspänning, allt fokus fick jag lägga på att komma dit istället för att vara toppad i London. Jag var nöjd med att nå målet istället för att prestera, berättar Stefan.
Nu reser han till Rio med positiva känslor, bland annat så vann Stefan världscuptävlingen i San Marino i början av juni med hela världseliten på plats.
– Det var riktigt bra. När jag kommer in i ett flow maler jag bara på. Duvan ska i sönder till varje pris, det finns inga andra tankar.
I för-OS i Rio gick det inte lika bra, Stefan slutade på en 28:e plats.
– Det lägger jag ingen vikt vid. Jag vann ju för-OS inför London. Det viktiga var att känna på banorna och jag fick bara positiva vibbar. Det finns ingen bakgrund, bara himmel, så man ser duvorna väldigt bra, säger han.
Stefan Nilsson, till höger, tillsammans med kompisen, kollegan och konkurrenten Marcus Svensson.Bild: SIMON HASTEGÅRD
Med till OS följer den ständige vapendragaren Marcus Svensson från Landskrona, som vann för-OS. Dom har varit vänner och konkurrenter i femton år.
– Det är en god vän, vi är tajta och sammansvetsade och hjälper fram varandra. Vi har triggat varandra sedan vi var små. Ingen vill förlora, båda vill vara bäst, men gläds ändå åt den andres framgång om man inte lyckas själv.
– I början av säsongen på läger utomlands tränar vi ihop. Det ger bra kvalitet att skjuta med en som är lika bra eller bättre. Man vill inte missa ett skott, vi går och småjävlas lite med varandra då, men på en schysst nivå.
På mästerskapen och andra internationella tävlingar delar de alltid rum.
– Vi laddar upp med att spela kort, alltid vändåtta. Det är jämnt, men jag vinner nog mest. Vi kan varandra, vi går inte in i någon bubbla, utan käkar ihop. Och sedan när det är dags för att packa bössan och de andra grejorna vet vi vad vi ska göra.
Stefan Nilsson sköt sin första duva när han var nio år, lockad till skytteklubben av farbror Bertil. Under OS blir han 26. Stefan Nilsson skjuter 25 000-30 000 skott om året.
– Någon vecka skjuter jag sju dagar, en annan bara tre. Det beror på formen, är den bra är det inte lönt att träna in något som blir fel.
Så mycket fysträning har det inte blivit av sedan han drabbades av en osannolik jaktolycka förra året.
– Jag fick en kanadagås på mig och skadade mjälten. Det gjorde djävulskt ont, men jag slapp operation och har inga problem nu. En bra grundkondition är ingen nackdel, men det är skallen som räknas, tycker Stefan Nilsson.
– Om bössan känns bra och du plötsligt går ner tre kilo efter mycket fysträning kanske bössan inte passar så bra längre. Kroppen blir annorlunda, speciellt för mig som har fast kolv.
Istället återkommer Stefan Nilsson till ett starkt psyke i skeet, men han har inte skaffat sig någon mental rådgivare.
– Jag är mer erfaren, hanterar pressen bättre. Skytte handlar om att träna och tävla mycket, ju fler konstiga situationer man hamnar i desto bättre bemästrar man dem.
Och det är ett nervspel när de 36 skeetskyttarna ställer upp i Rio. Första duvan kommer från ett håll i 90 kilometer i timmen och direkt efter kommer nästa från ett annat håll. 1,8 sekunder har de på sig att skjuta en dubblé.
– Det gäller att prestera och leverera i pressade situationer och att skjuta 25 träff i rad om det behövs. Jag ska till final och där kan allt hända, säger Stefan Nilsson.

Tre saker i OS-kofferten

Kortlek: Jag och Marcus Svensson spelar mycket kort, alltid vändåtta.
Solgalsögon: Jag kan vara känslig för ljus så de behövs. Badbyxor finns väl i vår OS-väska, i värsta fall får jag bada i kalsongerna eller köpa badbyxor i OS-byn.
Mobiltelefon: För att hålla kontakten med nära och kära. Och för att kolla Blocket och lite annan avslappning.

DrömscenaRIO

för Stefan Nilsson
”Att jag och Marcus Svensson ställs i en guldmatch mot varandra. Jag vill vinna, men är vi två i final är jag nöjd oavsett utgången.”
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen