Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vägpirater slår till om natten

I sommar har flera husbils- och husvagnsägare råkat ut för inbrott när de övernattat på Hallandsåsen. Vissa har väckts av att förövarna stått och rotat i deras väskor. Polisen ska nu sätta upp varningsskyltar vid de rastplatser i nordvästra Skåne som varit särskilt utsatta.

Det tyska paret Hens-Helmulth Krause och Ingrid Jensen från Sankt Peter-Ordingen övernattar bara på campingplatser.Bild: Mats Roslund
Christa och Japp Dronkers från Utrecht i Holland har stannat till med sin husbil på en rastplats strax norr om Rasta Hallandsåsen. De tar sig en lunchmacka och en kopp kaffe inne i bilens köksvrå. De är på väg upp till Norge.
– Det här är första gången vi besöker Sverige, säger Jaap Dronkers på oklanderlig engelska.
Vi berättar för dem att det förekommit en del inbrott och stölder i husbilar och husvagnar här uppe på åsen; inte bara den senaste tiden utan även föregående somrar. Informationen kommer inte som någon överraskning för dem.
– Vi läste på i böcker innan vi gav oss av, att det kunde vara farligt att övernatta längs med vägen. Och på internet stod det att man särskilt skulle undvika parkeringsplatser utmed E6:an, säger Christa Dronkers.
De har själva aldrig råkat ut för några tråkigheter, men har en teori om varför just husbilsägare från kontinenten faller offer för vägtjuvar i Sverige.
– I Holland är det inte tillåtet att stanna vid vägen över natten. Inte i övriga Europa heller vad vi vet. Kanske tar många utländska turister chansen eftersom det är gratis och praktiskt, och så tänker de inte på riskerna, säger Christa Dronkers.
Fram till i mitten av juli i år har det inträffat ett tiotal inbrott i husbilar och husvagnar bara vid rastplatser uppe på Hallandsåsen. Innan dess hade det skett ett tjugotal liknande inbrott under en fyraårsperiod - mellan 2012 och 2015 - på samma plats.
– Ja det är en rejäl ökning det senaste halvåret, det kan man säga, även om underlaget är för litet för att det ska vara statistiskt belagt, säger polisens verksamhetscontroller Klas Eriksson som analyserar statistik i polisområde Syd.
Vi lämnar det holländska paret och hälsar på i husbilen bredvid som tillhör Hens-Helmulth Krause och Ingrid Jensen från Sankt Peter-Ordingen i norra Tyskland. Även de är förskonade från inbrott, trots att de varit ute mycket på vägarna de senaste tio åren.
– Vi bor endast på campingplatser. Dels för servicens skull, men även av säkerhetsskäl, säger Hens-Helmulth Krause.
Och de bekräftar vad holländarna precis berättade.
– Det är inte tillåtet att övernatta på parkeringsplatser längs vägen i Tyskland. Bara om bilen har gått sönder eller vid en akutsituation, säger Hens-Helmulth Krause.
Bob Hanström från Linköping är ute på en släktforskarresa i sin husbil. Ofta övernattar han vid kyrkor eftersom det är fint och gott om plats. Men i natt har han sovit på en parkeringsplats inne i Göteborg.
– Jag är inte så rädd av mig när det gäller sådant. Dessutom tror jag att de riktar in sig på lite nyare och modernare bilar än min, säger han.
När han får höras talas om inbrotten på Hallandsåsen, undrar han om de blivit nedsövda med gas, eftersom de inte märkt när tjuvarna klampat in.
– Det hade inte funkat på mig annars. Jag sover lätt och hade vaknat direkt, säger han.
Andra utsatta platser är Glumslöv och Erikslund söder om Ängelholm. Nu anser polisen i nordvästra Skåne att situationen är så pass allvarlig att varningsskyltar kommer att sättas upp.
– Det är inget alarmerande, men vi tycker ändå att det är tillräckligt många fall för att informera om riskerna vid vissa rastplatser. Till exempel uppe på Hallandsåsen, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson, pressinformatör vid polisområde nordvästra Skåne.

Antal inbrott

Stöld ur eller från motordrivet fordon, släpfordon och husvagn
Riket
2007: 93 742
2015: 54 102
Skåne
2007: 15 562
2015: 8 560
Båstad
2007: 88
2015: 84
Ängelholm
2007: 286
2015: 218
Gå till toppen