Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ändrade regler påverkar rot och rut

Det försämrade rotavdraget minskade vår lust att bygga om hemma. Detta har bättrat på statskassan med två miljarder kronor hittills i år. Samtidigt ökar rutavdraget, även om tillväxten är blygsam. Och nu blir dessutom fler hushållstjänster avdragsgilla.

Bild: Malin Hoelstad / SvD / TT
Vid nyåret 2016 försämrades rotavdraget. Den som anlitar en hantverkare för att bygga om hemma får numera bara dra av 30 procent av arbetskostnaden från skatten, mot tidigare 50 procent.
Förändringen har gjort rotavdraget mindre populärt, visar Skatteverkets siffror.
Mätt i pengar är rotavdragets tillbakagång 26 procent: sex miljarder kronor jämfört med drygt åtta miljarder i skattereduktion under första halvåret 2015. Tillbakagången stärkte statskassan med 2,1 miljarder kronor under första halvåret, pengar som enligt regeringen ska användas till att finansiera bygget av nya hyresrätter.
– Vi flyttar resurser från ombyggnation till nybyggnation, sa finansminister Magdalena Andersson när förändringen presenterades förra våren.
Samtidigt växer skatteavdragen för hushållstjänster, rutavdraget, om än inte alls i samma takt som tidigare. Den sammanlagda skattereduktionen under första halvåret var drygt 1,6 miljarder kronor, en ökning med blygsamma 0,7 procent jämfört med samma tid 2015. Året före ökade rutavdraget med nästan 11 procent. Bakom årets stagnation ligger en rad försämringar. Skatteavdraget för läxhjälp har exempelvis avskaffats och maxbeloppet för rutavdrag halverats till 25 000 kronor.
Städning, barnpassning, omsorgstjänster och enklare trädgårdsarbete är typiska hushållsutgifter som idag ger rätt till rutavdrag. Men den 1 augusti utökas avdragsmöjligheterna på flera områden:
1. Flytten
För den som ska flytta mellan bostäder ger en rad tjänster rätt till rutavdrag efter månadsskiftet: flyttpackning, uppackning, lastning och lossning och transport till och från magasinering.
Däremot får du inte dra av kostnader för flyttbilen, drivmedlet eller magasinhyran.
2. Trädgården
Fler trädgårdstjänster ger nu rätt till rutavdrag: beskärning och fällning av träd och buskar, röjning av sly, fräsning av stubbar, kapning av ved, och arbeten för att kompostera eller ställa i ordning trädgårdsavfall inför bortforsling.
Däremot får du inte dra av kostnader för själva bortforslingen av trädgårdsavfallet, nyplantering, rådgivning eller maskiner.
3. IT-tjänster
Arbetskostnader för att installera, reparera och underhålla din personliga data- och IT-utrustning ger rätt till rutavdrag från 1 augusti.
Det gäller exempelvis din dator, läsplatta, tv, mobiltelefon och spelkonsol. Men också kringutrustning som skrivare och skanner. Även "enklare rådgivning och handledning" ger rätt till skatteavdrag.
Nästa år ska rutavdraget utvidgas till att omfatta även reparationer av vitvaror, aviserade regeringen i våras.
Villkoret är att alla dessa tjänster utförs hemma hos dig. Reparation på verkstad eller rådgivning på telefon är inte avdragsgilla.
Det sistnämnda kravet gäller alla former av rutavdrag: arbetet måste utföras i ditt hem, i din trädgård eller ditt fritidshus.
FAKTA
Detta är rot och rut
Rotavdrag får den som anlitar en företagare för reparationer, underhåll samt om- eller tillbyggnad i bostaden eller fritidshuset.
Rutavdrag fås vid köp av tjänster som tillhör "hushållsarbetets kärnområde": exempelvis städning, barnpassning, trädgårdsarbete, omsorg och (från 1 augusti) flytt och reparation av IT-utrustning.
Avdraget minskar din skatt med en del av arbetskostnaden: 30 procent för rot, 50 procent för rut.
Tillsammans får rot- och rutavdraget vara högst 50 000 kronor per person och år.
Rutavdraget är dock begränsat till 25 000 kronor för den som inte har fyllt 65 år vid årets början.
Det är den som utför tjänsten som ansöker om skattereduktionen.
Under första halvåret 2016 beviljades 6,0 miljarder kronor i rotavdrag (minus 26 procent) och 1,6 miljarder i rutavdrag (plus 0,7 procent).
Källa: Skatteverket
Fotnot: I en tidigare version av texten var siffrorna felaktiga.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen