Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Toppstudent hotas av utvisning

Han har studerat i Sverige i sex år. Med drygt en termin kvar av sin utbildning på LTH hotas Masoud Nouripayam nu av utvisning. Samtidigt råder stor brist på ingenjörer i Sverige.

Masoud Nouripayam blev tilldelad ett stipendium på 280 000 kronor som Lunds universitet investerar i högpresterande, internationella toppstudenter. Nu riskerar han att utvisas med bara en termin kvar. "Vad är poängen då?" undrar han. Hustrun Seyedehnaghmed Mahdipourtamali till höger i bild.Bild: Sandra Henningsson
Masoud Nouripayam kom till Sverige för att studera år 2010. Efter avklarad kandidatexamen från Blekinges tekniska högskola mottog han 280 000 kronor i ett stipendium som Lunds universitet delar ut till högpresterande internationella studenter, och inledde studier på mastersnivå i integrerad kretskonstruktion i Lund.
– Jag hade redan en examen från ett toppuniversitet i Iran, men jag bytte ämne och flyttade till Sverige för att följa min dröm inom ett fält där jag kan vara mer användbar för samhället, säger han.
Nu riskerar han att falla på målsnöret med drygt en termin kvar.
När Masoud Nouripayam som vanligt ansökte om förlängning av sitt uppehållstillstånd fick han för första gången avslag. Migrationsverket ifrågasatte både Masoud Nouripayams bristande studieresultat, trots att det berodde på en termins sjukskrivning, och om Masoud Nouripayam verkligen förfogade över pengarna som han hade visat på bifogade kontoutdrag i ansökan.
Ärendet togs upp av Migrationsdomstolen där studieresultaten godkändes – men inte försörjningen.
Iran har sedan flera år tillbaka varit uteslutet ur det globala finanssystemet. Det går därför inte att föra över pengar mellan Iran och Europa. Som följd av det har Masoud Nouripayam blivit tvungen att sätta in kontanter i omgångar. Men flera transaktioner i nära anslutning till ansökan kan enligt Migrationsverket och Migrationsdomstolen vara "tecken på" att man inte förfogar över pengarna.
– Hur kan man prata om "tecken" när man jobbar med lagar och regler? undrar Masoud Nouripayam.
Sandra Sandhin på Migrationsverket är handläggare i ärendet.
– Generellt så är det så att de flesta visar att de har sin försörjning tryggad genom bankhandlingar. Om det har förekommit flera stora transaktioner så kan det tyda på att de inte förfogar över dem.
Mer än så kan hon inte kommentera, säger hon, och hänvisar till Migrationsverkets presstjänst.
Ulrika Langels på Migrationsverkets presstjänst hänvisar i ett mejl frågan till förvaltningsrätten i Umeå, eftersom att det är där det sista beslutet i ärendet är fattat.
Nu ryter flera röster inifrån universitetsvärlden ifrån. En av dem är Daniel Sjöberg, prefekt för elektro- och informationsteknik på LTH.
– Vi ser ofta rubriker om brist på ingenjörer inom elektroteknik. Vad är poängen i att utvisa studenter som är beredda att satsa på dessa yrken? Sverige borde i stället anstränga sig för att behålla dem, säger han.
Joachim Rodrigues, docent vid LTH och kursansvarig för flera kurser inom masterprogrammet, är också oroad över situationen. Tillsammans med Daniel Sjöberg har han skrivit brev till Migrationsdomstolen för Masoud Nouripayams räkning.
- Det handlar inte bara om Masoud, utan om studenternas situation helt allmänt.
Joachim Rodrigues har upplevt Migrationsverkets hantering av ärendet som bristfälligt från början till slut.
– De undrade till exempel varför han kunde jobba efter sjukskrivningen, trots att han följde rekommendationerna från studenthälsan. Man är verkligen utsatt som student.
Även Masoud Nouripayams hustru, Seyedehnaghmeh Mahdipourtamali, hotas av utvisning eftersom att hon är medsökande. Hon jobbar heltid som hemspråkslärare och studievägledare i persiska och dari. Hon tycker att reglerna kring hur man ska bevisa sin försörjning är otydliga.
– Tidigare år har vi alltid satt in kontanterna på kontot på en gång. Men sedan förra året får jag lön varje månad och därför har det inte varit nödvändigt. Därför satte vi inte in dem förrän vi behövde visa upp att vi hade dem, säger hon.
– Om reglerna vore tydliga hade vi såklart inte gjort så, tillägger hon.
Men det finns ingen regel som säger någonting annat än att pengarna ska räcka för tiden man ansöker om och att de ska finnas på kontot när ansökan görs.
Det håller Migrationsdomstolen med om i sin dom, men vidhåller att transaktionerna är "ett starkt tecken på att pengar förts över enbart i syfte att visa att försörjningen är tryggad".
Senast den 22 juli ska Masoud Nouripayam och Seyedehnaghmeh Mahdipourtamali överklaga domen. Om Migrationsöverdomstolen väljer att ta upp fallet finns det en chans att beslutet rivs upp. Om inte måste de packa och åka hem inom fyra veckor.
– Det minsta de borde göra är att låta honom studera klart. Det är inte rimligt att Sverige först investerar 280 000 kronor i honom, och sedan utvisar honom en termin innan han är färdig med sina studier, säger Seyedehnaghmeh Mahdipourtamali.
– Utan en mastersexamen kommer allting jag har investerat här att vara bortkastat, säger Masoud Nouripayam.
Gå till toppen