Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Pax americana vore över med Trump

Donald Trump tycks inte veta vad ett Natomedlemskap innebär. Republikanernas nyutnämnde presidentkandidat säger i en intervju i New York Times att han inte kan garantera att USA under hans ledning kommer att försvara länderna i Baltikum om Ryssland anfaller dem. Han skulle först överväga om hans Natoallierade uppfyllt sina åtaganden mot USA.
Bild: Patrick Semansky
Detta ställningstagande är fullkomligt förödande. Med bara en mening undergräver han den världsordning som rått efter andra världskriget. Tidigare har han också uttalat sig uppskattande om Vladimir Putin.
Trump intar en utpräglad isolationistisk utrikespolitisk hållning. Han menar att USA inte har rätt att tala om för andra vad de bör göra apropå den allvarliga situationen i Turkiet – ett viktigt Natoland på tröskeln till det krigshärjade Mellanöstern som nu inskränker mänskliga rättigheter och rensar ut oliktänkande.
Det är oerhört allvarligt om USA, den yttersta försvararen av det västerländska öppna samhället, vänder sig inåt med Donald Trump i Vita huset. Auktoritära makter som Ryssland, Iran och Kina flyttar redan fram sina positioner. Om USA med sin totalt dominerande ställning som militärmakt lämnar walkover skulle ett farligt vakuum uppstå.
Pax americana vore över.
Även den globala handeln skulle minska om Trump blir president; han är en uttalad protektionist som vill inskränka frihandeln med den tvivelaktiga förevändningen att det skulle skapa fler arbetstillfällen i USA. Ett Transatlantiskt partnerskap för handel och investeringar, TTIP, som ska säkra gemensamma standarder och varuflöden mellan världens två största ekonomier, USA och EU, är i fara.
Trump har övertygat sitt parti om att det är en god idé att bygga en 180 mil lång mur längs gränsen till Mexiko. Muren finns med i valmanifestet som lanserats på konventet.
Hans diskriminerande uttalanden om mexikaner och muslimer förfärar också. Ett invandrarland som USA har migration och mångfald i sitt DNA. En tung republikansk senator, Lindsey Graham, har beskrivt Trumps hållning som "den mest icke-amerikanska sedan Joe McCarthy".
Så långt utrikespolitiska ställningstaganden som oroar. Men även Donald Trumps personlighet väcker farhågor. Journalisten Tony Schwartz spökskrev Trumps memoarer The Art of the Deal redan 1987 när Trump var blott 41 år gammal. Under många år har Schwartz varit tyst men nu talar han ut i tidskriften The New Yorker.
Personporträttet han målar upp är inte vackert. Han beskriver Trump som en sociopat som framför allt drivs av att få massmedial uppmärksamhet. För att nå ut ljuger han systematiskt och verkar likt en mytoman tro på överdrifterna själv.
Trump har tydligen grava svårigheter att hålla koncentrationen. Schwartz hade närmast oöverstigliga problem med att intervjua Trump eftersom denne inte förmådde vara närvarande längre stunder. Det föranleder frågan om hur Trump skulle agera i ett krisläge i Vita husets situation room.
Donald Trump som president vore en olycka för världen.
Gå till toppen