Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Riksdagsledamot Mats Persson (L) lovar ställa minister till svars

Regelverket för utländska studenter måste ses över. Det menar riksdagsledamot Mats Persson (L) som tänker ta upp frågan med ministern för högre utbildning och forskning.

Sydsvenskan berättade på onsdagen om toppstudenten Masoud Nouripayam som tidigare fått 280 000 kronor i stipendium från Lunds universitet, och som efter sex års studier riskerar utvisning innan han tar examen från Lunds tekniska högskola, LTH, trots att han har följt alla regler.
Daniel Sjöberg, prefekt i elektro- och informationsteknik på LTH och Joachim Rodrigues, docent vid LTH är oroade över de utländska studenternas situation. De har gemensamt skrivit brev till Migrationsdomstolen för Masoud Nouripayams räkning.
Riksdagsledamot Mats Persson (L), som har bakgrund som forskare vid Lunds universitet, reagerar kraftigt på det som framkommer i artikeln.
– Det här visar på ett påtagligt sätt att regelverket behöver ses över. Reglerna måste underlätta för utländska studenter för att de ska kunna studera, vara kvar och i nästa skede arbeta i Sverige, säger han.
Mats Persson berättar att han tänker ställa Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, till svars i Riksdagen. Han säger att frågan om utländska studenter har debatterats under en längre tid.
– Min bild är att vi vill att Sverige ska vara ett land dit människor med höga ambitioner ska söka sig för att studera, vi vill ju föra en aktiv politik för att locka till oss duktiga studenter.
– Det blir ett konstigt läge när vi har stor brist på ingenjörer, och regelverket motverkar det vi försöker lösa, säger han.
Vad tycker du att man ska göra?
- Jag tycker att man behöver se över alla regler för utländska studenter och detaljer i utformningen av dem. Hur länge man kan stanna efter examen, rätten att söka jobb efter studier under en längre period. Det är viktigt att vi utbildar människor och ger dem goda möjligheter att börja arbeta. Reglerna ska självklart vara tydliga, enkla att förstå, och de ska underlätta för studenten.
Vad kommer du säga till Helene Hellmark Knutsson?
- Att nu är det dags för regeringen att agera.
Gå till toppen