Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sexhandel i bodar på Stortorget i Lund

Sexhandel bedrivs i bodar på Stortorget – nu måste all handel flyttas till Mårtenstorget.

Nio tappra stadsvandrare följde med på en regnig premiärvandring med Jacques Schultze i det medeltida Lunds spår.Bild: Sandra Henningsson
Ja, så kanske det hade kunnat stå i tidningen om det hade funnits nyhetsbevakning i Lund på medeltiden, typ runt 1300-talet. Men vem hade läst? Folk hade nog fullt upp med att ta hand om sina åsnor, höns och getter. Kanske hugga någon man inte gillar med en testikeldolk. Eller flå en katt, för snart börjar det ju bli kallt.
Det är tankar som flyger genom huvudet under ett regnsmattrigt paraply, när Jacques Schultze guidar nio tappra stadsvandrare på premiärvandringen Medeltida Lund i ihärdigt regnrusk.
Tillsammans med kollegan Bengt Abrahamsson är han klädd i klassiska medeltidskläder som påminner förvånansvärt mycket om Madonna på 80-talet: tajta byxor, korta midjejackor och hattar.
– Det stör mig med filmer som utspelar sig på medeltiden att folk har utsläppt hår. Det hade man inte på den tiden om man inte var prostituerad. Alla hade hatt eller mössa, alltid, säger Jacques Schultze innan han styr sina skinnbeklädda fötter mot Lundagård.
– Lund tog slut där ungefär Lundagård slutar, berättar han. Hela staden var länge omgiven av stora ekträd, men de höggs så småningom ner till förmån för husbyggen.
Det är mycket som har förändrats sedan dess, särskilt eftersom att Lund har brunnit i många omgångar.
Men en sak som är sig lik, och det är det medeltida stadsnätet, såväl som flera medeltida gatunamn. Tomegapsgatan är till exempel en påminnelse om den gamla medeltida Sankt Tomaskyrkan, som låg intill ett gap i stadsmuren, får vi lära oss.
Gunhild och Torleif Belck-Olsen från Norge lyssnar uppmärksamt när Jacques Schultze berättar om olika vapen som medeltida Lundabor använde sig av.
– Vi kom precis nu i eftermiddag för att vi visste att den här vandringen skulle vara. Vi har ett stort historieintresse, säger Torleif Belck-Olsen.
Turistbyrån anordnar 14 stadsvandringar runt om i Lund i sommar. Framförallt är det Lundaborna själva som lockas av att lära känna Lund ännu lite bättre, enligt Helena Görtz på turistbyrån.
– En del turister går också såklart, men mest Lundabor faktiskt.

Stadsvandringar i Lund

"Konst och arkitektur på stan".
Upptäcksfärd bland skulpturer och annan offentlig konst i Lund. 25 juli, 15 augusti, 5 september. Samling 18.00 vid Lunds turistbyrå.
"Möt Lundakvinnor med attityd"
Guidad tur med Lundakvinnor i fokus. 19, 26 augusti samt 2, 9 september. Samling 17.00 vid Lunds turistbyrå.
"Möt nya Lundakvinnor med attityd"
21 och 28 juli samt 4 augusti. Samling 17.00 vid Stadsbiblioteket.
"Vilken Lundaprofil bodde här?".
Platser där färgstarka personer i Lund bott och verkat. 19 juli, samt 2 och 16 augusti. 18.00. Samling 18.00 utanför Lunds turistbyrå.
"Nöden i Lund".
Vandring i stadsdelen "Nya staden". 20 juli, 3, 10, och 17 augusti. Samling 18.00 utanför Lunds turistbyrå.
"Medeltida Lund"
18 och 26 juli. Samling 18.00 vid Domkyrkoplatsen.
"Lunds bakgårdar"
Tur bakom portar och plank med Lars Lundberg. 21, 28 och 4 augusti. Samling 18.00 vid Lunds Turistbyrå.
"Slaget vid Lund till fots"
Vandra där de svenska och danska trupperna drabbade samman den 4 december 1676. 26 juli, 9 och 23 augusti. Samling 18.00 vid Lunds turistbyrå.
Gå till toppen