Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Vranjes för dyr för kaptensjobb

Han var en av de bästa på handbollsplanen. Nu är Ljubomir Vranjes en av de allra främsta vid sidan av – och för dyr för det svenska landslaget. – Någonstans vill man representera sitt land igen, säger den 42-årige stjärntränaren.

Ljubomir Vranjes under en match mot Norge i Scandinavian Open 2006 i Baltiska Hallen i Malmö.Bild: Drago Prvulovic
För svenska folket är han mest känd som den 166 centimeter korte, högerhänte vänsternian. "Den flygande köttbullen" som inte fruktade någon försvarsspelare under åren i legendariske förbundskaptenen Bengt Johanssons landslag, "Bengan Boys".
Efter medaljer i sju raka mästerskap 1997–2002, varav ett VM-guld och tre EM-guld, och totalt tio år i landslaget tog karriären som spelare slut våren 2009. Sedan dess har Ljubomir Vranjes varit med och byggt upp Flensburg till en av världens bästa handbollsklubbar. Trots en budget (motsvarande 65 miljoner kronor) på hälften av vad storklubbarna Paris Saint-Germain (140 miljoner) och Barcelona (110–120 miljoner) har att röra sig med.
– Som tränare, som ledare, och som coach är jag väldigt nyfiken av mig. Jag gillar att experimentera, säger Vranjes.
Flensburg trogen
Han inledde "karriären efter karriären" som sportchef i den nordtyska klubben inför säsongen 2009–2010, tog över som tränare efter Per Carlén drygt ett år senare och har sedan suttit på två stolar i fem och ett halvt år. För två år sedan ledde Vranjes Flensburg till klubbens första Champions League-titel och utnämndes efter det till världens bäste tränare för ett herrlag.
– Jag har precis fått uppdraget att omstrukturera ungdomssidan och skriva ner nya riktlinjer. Där har jag inte varit involverad tidigare, säger Vranjes som har kontrakt med Flensburg till 2020 och som nyligen släppt en självbiografi som bland annat handlar om hans tuffa uppväxt och depression under proffsåren som spelare.
– Det har mest varit reaktioner på sociala medier, många skriver att de båda skrattar och gråter när de läser boken och tackar mig för att jag varit så öppen.
Nej till fyra landslag
Sveriges nuvarande förbundskaptener för herrlandslaget, Staffan Olsson och Ola Lindgren, slutar efter OS i Rio de Janeiro i sommar. Vranjes har uttryckt ett intresse över att ta över efter sina tidigare landslagskamrater. Men för två veckor sedan rapporterade Göteborgs-Posten att han stoppats av Flensburgs ledning. För TT utvecklar Vranjes anledningen.
– Jag behöver ungefär 50–60 dagar för att vara förbundskapten, det tycker Flensburg är för mycket då vi spelar var tredje dag. De är rädda att jag slits ut. Sedan är ju faktumet att svenska handbollsförbundet i princip skulle behöva hyra mig. Och vi kom till en punkt där det inte är möjligt för den summan som angavs, säger han utan att gå närmare in på den exakta siffran.
Flensburg har tidigare tackat nej till att hyra ut Vranjes till fyra andra landslag, då har det handlat om belopp i flermiljonklassen. Vranjes var förbundskapten i Serbien under fem månader 2013 men Flensburg stoppade honom inför EM-slutspelet samma år.
"Sverige kan vinna OS"
Om drygt två veckor, den 7 augusti, spelar Sverige, som tog ett skrällartat silver i London för fyra år sedan, OS-premiär mot regerande Europamästaren Tyskland i Future Arena i Rio.
En repris på EM-finalen på hemmaplan i Globen 2002, då handbollsherrarna tog sitt senaste guld i ett internationellt mästerskap, med Vranjes på planen.
– Kan Tyskland vinna ett EM-guld kan Sverige vinna ett OS-guld. Sett till varje spelare så har Tyskland inte speciellt mycket bättre lag än Sverige, säger Vranjes som någon gång hoppas leda det svenska landslaget.
– Jag vill vara en tränare som har ett dubbeljobb. Samtidigt är jag 42, jag har tiden framför mig.
TT
Gå till toppen