Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Andreas Karlsson friades från mordförsöket - trots koppling till knivhuggen

Andreas Karlsson höll i den kniv som skadade två personer. Det slår tingsrätten fast i den dom som gav mannen tre års fängelse under fredagen. Trots det frias han från åtalet om mordförsök på Möllan 2014.

Tre års fängelse blev domen mot Andreas Karlsson.Bild: TT
Det var natten till den 9 mars 2014 som nazister och vänstersympatisörer drabbade samman på Kristianstadsgatan i Malmö. Fyra personer skadades varav två fick livshotande skador. Dels en person som fick sin högra lunga punkterad, dels MFF-supportern Showan Shattak som fick delar av skallbenet krossat.
En av de misstänkta, den 32-årige nazisten Andreas Karlsson, lämnade landet efter sammandrabbningen. Han var internationellt efterlyst i nära två år, innan han greps av polis i Ukraina och kunde överlämnas till Sverige i mars 2016.
Andreas Karlsson och hans 29-årige vän ställdes inför rätta. Rättegången inleddes i början av juli och varade under en vecka. Många av de vittnesmål som lämnades skiljer sig från varandra och en viktig fråga som togs upp var vem som knivhögg två av offrena.
Weine Drotz, blodbildsexpert från polisens laboratorieavdelning Nationellt forensiskt centrum, kunde konstatera att samma kniv användes vid två av huggen. Dels vid ett knivhugg som punkterade en mans högra lunga, dels vid ett hugg mot en kvinna.
– Blodet från den andra har förts in i mannens jacka via ett eggvasst föremål, sa Weine Drotz via videolänk i rättssalen.
Tingsrätten gör bedömningen att den som bar kniven och gjorde sig skyldig till knivhuggen var Andreas Karlsson.
Trots det döms han inte för mordförsök, utan för grov misshandel. Anledningen är att åklagaren inte kunnat bevisa att Andreas Karlssons avsikt med huggen var att döda.
Däremot var avsikten att skada och han döms till tre års fängelse för två fall av grov misshandel och en misshandel. Han ska även betala 200 000 kronor i skadestånd till sina offer.
32-åringens försvarsadvokat Theodor Nordenadler säger till TT att domen är intressant.
– Det kan vara svårt att få tag på klienter som sitter frihetsberövade under sommartiden. Men jag kommer oberoende inte att lämna några ytterligare kommentarer och det beslut vi kommer fram till beträffande domen kommer vi inte att meddela via massmedierna, säger Nordenadler.
Enligt Andreas Karlsson tog han fram kniven när han själv omringades och kände sig hotad av en person som han sedan knivhögg. Försvarsadvokaten har hävdat att han har agerat i en nödvärnssituation och därför skulle frias helt från de tre punkter han var åtalad för.
Tingsrätten avfärdar bilden om den nödvärnssituation som målats upp och menar att han knivhögg sitt andra offer i en situation som inte var under nödvärn.
Den 29-årige medåtalade frias helt från mordförsöket på Showan Shattak. Dessutom bedömer tingsrätten att Showan Shattak kan ha skadats i ett tidigare skede, oklart av vem. 29-åringen frias även från misstankarna om misshandel och grov misshandel. Domen innebär att Showan Shattak inte tilldöms något skadestånd.
– En glädjande men väntad dom för min klient. Domen visar att utredningen inte håller och att det är väldigt mycket uppgifter som går åt olika håll om vad som egentligen hände, säger 29-åringens försvarsadvokat Lars Andén.
29-åringen friades från tre åtalspunkter.Bild: Hussein El-alawi
Gå till toppen