Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Man som inte vill ta kvinnor i hand stämmer Helsingborgs stad

Helsingborgs stad stäms för diskriminering. Detta eftersom en man som inte vill ta kvinnor i hand av religiösa skäl fick avsluta sin timanställning. Det uppger SVT Nyheter.

Mannen är troende muslim och vill med hänvisning till det inte hälsa genom att ta kvinnor i hand. Han hälsar istället genom att föra handen till hjärtat och bocka huvudet för att visa respekt.
Mannen hade en timanställning inom kommunen, men fick beskedet av verksamhetschefen att det troligen inte skulle bli fler pass eftersom andra anställda klagat på beteendet att inte ta i hand. Det blev också fallet.
– Jag trodde inte man kunde bli sparkad för en sådan sak, jag har ju inte misskött mitt jobb, säger mannen till SVT Nyheter.
Han agerar nu genom organisationen Malmö mot diskriminering, som stämmer Helsingborg stad för diskriminering.
Helsingborgs stad menar att kommunen inte diskriminerat eller kränkt mannen.
– Individen väljer hur man hälsar på sina arbetskamrater, men i den här frågan handlar det om att en man med hänvisning till sin religiösa tro vill ha rätten att negativt särbehandla kvinnor och den ordningen kan vi inte ha, säger kommunalrådet Maria Winberg Nordström (L) till SVT Nyheter.
Gå till toppen