Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nazisten Andreas Karlsson döms för grov misshandel

En knivattack. Två olika historier av vad som hände. På fredagen dömdes nazisten Andreas Karlsson medan hans 29-årige kamrat frikändes.

Bild: Hussein El-alawi
Andreas Karlsson döms till tre års fängelse för grov misshandel, men frias från mordförsök. Hans 29-årige kamrat som var åtalad för mordförsöket på Showan Shattak frikänns.
Det var natten till den 9 mars 2014 som nazister och vänstersympatisörer drabbade samman på Möllan i Malmö efter den feministiska demonstrationen "Ta natten tillbaka". Flera personer skadades i bråket och två personer fick livshotande skador. En man fick sin högra lunga punkterad och MFF-supportern Showan Shattak fick en del av skallbenet krossat.
Utredningen har pågått i över två år och rättegången mot de två åtalade männen väckte stort intresse.
Åklagaren Sofia Eilertsson Olsson åtalade männen för mordförsök, misshandel och grov misshandel. Åklagaren ville att Andreas Karlsson och 29-åringen skulle dömas till åtta års fängelse vardera på dessa tre åtalspunkter.
Under parollen "antifascism är självförsvar" hade ett 40-tal demonstranter samlats utanför Rättscentrum för att stötta Showan Shattak och de andra målsäganden, när rättegången efter händelserna natten efter internationella kvinnodagen på Möllan 2014.Bild: Hussein El-alawi
– Det här är ingen svart eller vit historia. Vi kommer inte veta exakt vad som hände, men de väsentliga delarna anser jag vara kartlagda, sa Sofia Eilertsson Olsson under rättegången som varade i en vecka.
Istället blev det alltså tre års fängelse för Andreas Karlsson medan hans 29-årige vän frikänns från samtliga åtalspunkter.
Andreas Karlsson och 29-åringens försvar har hela tiden hävdat att de själva blev attackerade den där natten efter internationella kvinnodagen. Att de agerat i nödvärn och därför ska frikännas.
– De agerade i nödvärn även om det har använts en kniv. I extrema fall kan man till och med använda en pistol och ändå hävda nödvärn. Det finns exempel på det, sa Andreas Karlssons försvarsadvokat Theodor Nordenadler under rättegången.
Den 29-årige mannen som var åtalad för mordförsök på Showan Shattak friades helt i tingsrättens dom. Showan Shattak kommenterar domen via ett pressmeddelande från Skåne mot rasism. ”Kampen handlar för oss inte om antalet år och månader som enskilda nazister får spendera bakom låsta dörrar, utan om rätten att röra sig fritt på våra gator”, går att läsa i meddelandet.
Gå till toppen