Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lotta Wendel: Tingsrättens dom lämnar många frågetecken

Kristianstadsgatan, natten efter den 8 mars 2014.Bild: Patrick Persson
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Tingsrätten har inte lyckats klarlägga vad som egentligen hände den där natten efter internationella kvinnodagen 2014, på Möllevången i Malmö. Vittnesmålen är motstridiga och domstolen tecknar ett kaotiskt och oklart händelseförlopp.
Resultatet är att ingen ställs till ansvar för de livshotande skador som drabbade Showan Shattak. Tingsrätten menar att det är oklart när och hur han fick sina svåra huvudskador. Andreas Karlsson döms till tre års fängelse för grov misshandel av två andra personer.
Finns det inte tillräcklig bevisning måste en domstol frikänna. Men för att vinna tyngd bör en dom utformas så att den vinner tilltro. Det är tveksamt om tingsrätten uppnått detta mål. Vänstersympatisörerna beskrivs som en numerärt överlägsen jagande grupp. Den person vars vittnesmål skulle kunna koppla en gärningsman till Showan Shattaks skador misstänkliggörs kraftigt. Rätten menar att hans uppgifter måste behandlas med försiktighet och att det försvårar att han uppenbarligen vet mer än han velat berätta.
Nazisterna från Svenskarnas parti kallas för "killgänget" och frågan om varför de beväpnade sökte upp tillhåll för vänsteraktivister märks knappt alls i tingsrättens dom.
Det vore olyckligt om domen inte överklagas. Det behövs ett nytt försök att klarlägga vad som egentligen hände den där natten.
Gå till toppen