Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Trump spelar på rädsla

Donald Trumps första tal som Republikanernas presidentkandidat fokuserade mer på yttre hot mot USA än på faktiskt politik, enligt Mats Karlsson, direktör på Utrikespolitiska institutet.

Donald Trump talar i Cleveland.
Donald Trump talade för första gången som Republikanernas presidentkandidat i Cleveland i delstaten Ohio på morgonen svensk tid. Devisen "America first" – USA först – gjordes tydlig, enligt Mats Karlsson på Utrikespolitiska institutet.
"Mycket aggressivt tal"
– Hans tal var mycket aggressivt i tonen och lyfte lag och ordning på ett sätt han inte gjort tidigare under sin kandidatur. Man kan säga att han tar ett stort steg från den traditionella amerikanska hållningen när det gäller handel och global öppenhet. Han kallade bland annat nuvarande Nato överflödigt, säger han.
Enligt Mats Karlsson är det efter gårdagens tal fortfarande oklart exakt vilken typ av politik Donald Trump planerar att föra om han tar plats i Vita huset.
– Han talar ju klassiskt om att sänka skatterna, men samtidigt investera i infrastruktur och inte ha internationella handelsförhandlingar, utan bara bilaterala. Det kommer ytterligare urholka den industriella basen i USA, det är en ekonomisk chimär han bygger. Det är mest ekonomiskt luftprat.
Gick hårt åt Clinton
Donald Trump gick även, inte helt oväntat, hårt åt Demokraternas blivande presidentkandidat Hillary Clinton och kallade henne kriminell.
Mats Karlsson menar att Donald Trumps popularitet bygger mycket på att lyfta fram sig själv. Det republikanska partiet hamnar i skuggan av Trump själv i hans retorik och han framhåller enligt Mats Karlsson sig själv som en lösning på den rädsla många amerikaner känner.
– Hur han valt att lägga upp hela sin kampanj är solklart. "Vi är under hot och det är jag som ska rädda er." Det är det han bokstavligen säger, det är hela hans politik och taktik, säger han.
TT
Gå till toppen