Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Västergympa väcker glädje

På ett långt led slingrar de sig på cykelbanor till och genom Folkets park, framlänges – och ibland baklänges. De möter förvåning, glada leenden och en och annan kommentar. Gratis träning ute är populärt.

Västergympan är en social mötespunkt. De som tränar är glada för att alla åldrar kan delta och att träningarna hålls utomhus.Bild: Lars Brundin
Det är semestertid och kvicksilvret stiger i termometern när ett tjugotal människor klockan tio söndag förmiddag samlas vid Coop Nära på Örnvägen. Deltagarnas ålder: mellan fyra månader och 59 år.
Tillsammans genomför de, utifrån egna förutsättningar, en timmes träning under ledning av Lina Lundgren.
– Sug in naveln! uppmanar hon återkommande.
Fåglarna kvittrar medan Lina Lundgren leder lördagens pass. ”Det är bra träning. Fantastiskt att hon gör det här”, säger Ulrika Axling.Bild: Lars Brundin
En man cyklar glatt upp i gräset vid sidan av cykelbanan när vägen framför honom blockerats av tränande i färgglada funktionskläder.
– Ta det lugnt, det är alldeles för varmt idag, säger en annan man med två hundar när gruppen passerar.
– Vi springer inget maraton direkt, kommenterar Lina Lundgren när hon får höra det efteråt.
Alla går baklänges förbi Papegojelyckan, vilket får en förbipasserade att lyfta mungiporna i riktning mot öronen.
Laura Martin, Charlotta Wängberg och Olivia Johnson tar i. ”Det är väldigt bra, väldigt socialt”, säger Laura Martin som har både sin mamma och sin dotter med.Bild: Lars Brundin
Vid metallbågarna längs parkeringen är det dags för armhävningar.
Vad kan ni inte använda som träningsredskap?
– Vi använder allt, träd, bänkar, gräsmattor, husväggar, betongklumpar och varandra. På vintern använder vi snön och drar barn i pulka, säger Lina Lundgren.
Carl Axling kämpade på trots att han kände sig ringrostig.Bild: Lars Brundin
Västergympa fyller en tydlig social roll. Här lär man känna varann.
– När jag tränade på Friskis och Svettis gick jag dit själv och hem därifrån själv, berättar Charlotta Wängberg.
– Känns det i magen? hojtar Lina Lundgren frågande.
– Ja tack, svarar Carl Axling, som säger att han är ”lite ringrostig”.
Anders Berglund Dacke går i ledet utan skor. Han är desto mer vältränad och deltar som support för att hustrun ska kunna gympa i de cyklande sönernas sällskap. Sedan i maj förra året har han sprungit 73 mil barfota.
Lina Lundgren startade Västergympa när hon var barnledig för fyra år sedan. Hennes ideella satsning, som avsiktligt aldrig förvandlats till en förening, lever och glädjer ständigt nya deltagare.
Hur känns det att det går så bra?
– Det är fantastiskt. En enorm bekräftelse för något jag tror väldigt starkt på. Man kan också se hur det förändrar människor, säger hon och berättar om introverta som vänt sig utåt, överviktiga som tappat kilon och seniorer som fått stabilitet och livsglädjen åter.
Hur länge orkar du hålla på?
– Jag brinner för det här. Så länge jag kan stå på benen och bor kvar i området.
Lina Lundgren är glad för att gympan hon startade fortfarande lever. Hon och andra engagerade söker pengar för att utbilda fler som kan tänka sig att leda gympan.Bild: Lars Brundin

Gratis Västergympa för alla

Det kostar ingenting att träna med Västergympa. Alla intresserade får lov att delta. En del kör långt för att få vara med. Träningspassen varierar och utgår från Coop Extra på Örnvägen 62. Under en timme rör sig gruppen samma slinga till och genom Folkets park. Tisdagar, lördagar och söndagar är det träning kl 10 på förmiddagen. På onsdagar startar kvällsträning klockan 19. Västergympa startades av Lina Lundgren sommaren 2012 och kallades först för barnvagnsgympa. Idag har Västergympa 619 medlemmar i en grupp med samma namn på Facebook.
Gå till toppen