Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Sjukvårdsbuss för EU-migranter i Malmö

Läkare i Världen har för första gången startat verksamhet i Skåne. Varje vecka erbjuds gratis vård till EU-migranter och papperslösa i en sjukvårdsbuss. – Personer som söker sig hit ska inte få sämre vård än på andra ställen, säger ST-läkaren Karin Hansen.

Per Köhler, underläkare som annars arbetar på barn- och ungdomspsykiatrin i Malmö, sitter i samtal med en patient som har sökt sig till Läkare i Världens mobila klinik i Malmö. "Det är lockande att få vara med från början och se hur det här utvecklar sig", säger han.Bild: Henrik Rosenqvist
Tillsammans med de andra volontärerna i organisationen Läkare i Världen förbereder sig Karin Hansen för att ta emot patienter i den uppställda bussen vid Mariakyrkan i Malmö. De placerar några svarta och vita stolar utanför fordonet, byter om till t-shirts med texten "Hälsa är en mänsklig rättighet" och ser till att alla instrument är på plats.
– Vi är till för EU-migranter först och främst, eftersom de inte har tillgång till vård i Sverige. Men vi nekar givetvis ingen vård, säger Linnea Sandström Lange, kommunikatör på Läkare i Världen.
I den mobila kliniken finns ett rum där personalen har samtal med de vårdsökande. I rummet bredvid görs undersökningar där de har datorer med ett journalsystem som fungerar med sekretess. Det ska alltid vara minst två legitimerade sjukvårdspersonal på plats. Den här torsdagen är de en ST-läkare, tre underläkare och en sjuksköterska. Läkaren i teamet skriver ut recept om det behövs. Enklare mediciner som Alvedon, svampkräm och kortisonsalva finns och även graviditetstest och kondomer.
De behandlar främst enklare åkommor, berättar läkaren Karin Hansen. Behöver patienterna ytterligare hjälp remitteras de till en annan vårdinstans.
– Om man behandlar enklare åkommor så förhindrar vi förhoppningsvis att personen får svårare besvär som skulle göra det värre för individen och bli dyrare för samhället, säger hon.
En passerande man får av en slump syn på vårdteamet. Han tittar först misstänksamt mot den vita sjukvårdsbussen och frågar gruppen om det verkligen ges professionell vård här. Han presenterar sig som Marosan Claudio och berättar att han precis har sökt hjälp på sjukhuset i Malmö. Men han lämnade lokalerna när han fick höra att det skulle kosta honom flera hundra kronor.
– Det är alldeles för dyrt för mig, säger han.
Marosan Claudio får träffa underläkaren Hampus Holmer i samtalsrummet. Han berättar att han är 34 år och har haft astma i nio år men att astmaanfallen försämrats de senaste två dagarna. Han kan knappt gå. Helst vill han ha kortisoninjektion som läkarna brukar ge honom hemma i Rumänien.
– Vad vi kan erbjuda dig är tabletter som har samma effekt som sprutorna. Vi injicerar inte kortison här, säger Hampus Holmer.
Karin Hansen skriver ut receptet och förklarar att han ska ta medicinen hemma varje morgon.
– Men om jag inte har något hem då? säger Marosan Claudio och skrattar till.
Under sina tre månader i Sverige har en sovsäck varit hans tillfälliga hem och han sover under en balkong på första våningen i ett hyreshus. Det är svårt att hitta jobb, berättar han. Han försörjer sina två barn i Rumänien genom att panta burkar.
Hans ansikte blir allvarligt igen när han frågar hur mycket medicinen kostar på apoteket. Drygt en femtiolapp får han veta och han blir lugn.
– Gå nu långsamt, spring inte, uppmanar Hampus Holmer honom och de bestämmer att de ska träffas igen nästa vecka.
Marosan Claudio pratar bra engelska och vårdteamet behöver ingen tolk. Bland de andra patienterna som kommer under kvällen är det en son som tolkar på albanska åt sin mamma som har problem med synen. I ett annat fall är det en rumänsk man med ryggproblem där personalen kommunicerar via en språkapp.
Plötsligt dyker en kvinna upp på cykel.
– Var kan jag som svensk få vård? skriker hon åt teamet.
– Ja, du kan få vård på sjukhuset, säger sjuksköterskan Josefin Nordström. Men då har kvinnan redan hunnit därifrån och blir nästan påkörd när hon cyklar över ett övergångsställe utan att se sig för.
För Josefin Nordström och för resten av volontärerna i Läkare i Världen handlar den mobila kliniken inte bara om att ge vård till människor som har svårt att få det utan att behöva betala i Sverige. EU-migranter har enbart rätt till akut sjukvård.
– Vi vill lobba för att alla ska ha rätt till vård. Vi vill få till en förändring i samhället, säger underläkaren Miriam Lukasiak.

Mobil vårdklinik varje torsdag

Läkare i Världen är en internationell organisation som funnits i Sverige sedan 1991. Organisationen har nyligen satt upp en mobil sjukvårdsklinik i Malmö som är öppen varje torsdag från klockan 18 till 20. Planen är att expandera verksamheten till Lund och Kristianstad till hösten.
Förutom Skåne finns det en sjukvårdsbuss i Sverige. Den täcker Uppsala och Stockholm.
Den mobila kliniken är en del av ett nationellt projekt, FRISK-projektet. Det riktar sig till främst EU-migranter. FRISK står för Fattigas Rätt i Svensk Kontext och finansieras av EU:s fond för de mest utsatta, FEAD.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen