Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Student från Ängelholm satsar på solenergi i Colombia

På sommaren ges studenter möjlighet att utveckla en affärsidé med stöd från Leapfrogs. En som tagit sig an utmaningen är Martina Andersson, som vill marknadsföra solenergi.

Martina Andersson fick stöd av Leapfrogs för att satsa på sin affärsidé.Bild: Julia Andersson
– Först begränsades jag av mig själv, tänkte att det var för stort och för svårt. Sedan bestämde jag mig bara, säger Martina Andersson.
Hon är uppväxt i Ängelholm och bor sedan 1,5 år i Colombia. I Pereira närmare bestämt, kaffestaden med en miljon invånare vid Andernas sluttningar. Här strålar solen året om, vilket väckte en företagsidé.– Jag tänkte att solceller kunde vara grejen. Nästan alla platser i Colombia är lämpade, förutom Amazonas där det är tät djungel och regnar mycket.
Med solen som drivkraft.Bild: Martina Andersson
Leapfrogs ger ekonomiskt stöd till studenter som vill utveckla en affärsidé under juni, juli och augusti. Bidraget är på 27.000 kronor.– Att universitetet trodde på min idé gav en extra push i ryggen, säger Martina Andersson, som bland annat har läst företagsekonomi och kinesiska.
Hon tänker ägna sommaren åt att knyta kontakter och söka samarbetspartners som vill investera i solenergi.
Hennes sambo driver sedan tidigare ett företag som arbetar med hållbar energi, inriktat på vatten. Det har gett en exklusiv inblick i hur det fungerar att driva företag i Colombia – och nyttan av att samarbeta med lokalbefolkningen.– I regnskogen är det indianerna som säkerställer säkerheten. Guerillan är fortfarande en risk och det är avgörande med goda relationer. För att hjälpa indianerna satte jag upp en webbshop för hantverk och konst.
Hur skiljer det sig att starta företag i Sverige respektive Colombia?– Det är byråkratiskt och mycket pappersarbete i Colombia. I Sverige finns det mesta på online. Som utlänning får jag ansöka om arbetsvisum. Så ja, det är lite krångligare, men inte omöjligt.
Leapfrogs:Ger finansiellt stöd till studenter som vill utveckla en affärsidé under sommaren.Ett initiativ från LU Innovation och finns till för studenter vid Lunds Universitet, Malmö Högskola, Högskolan Kristianstad och Blekinge Tekniska Högskola.
Visste du att …
… på två timmar tar jorden emot lika mycket energi från solen som hela världens befolkning använder under ett år, enligt Energimyndigheten.
Gå till toppen