Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Många ville lyssna på visor i Lund

På fjorton år hinner ryktet tydligen gå, Kulturkrogens uteservering var full av glada visfantaster under visfestivalens första kväll.

Lena Larsson, Christina Hansson, Catharina Müller Ahlgren och Heddan Hedberg är stammisar på Visfestivalen i Lund.Bild: Emmalisa Pauly
– Vi kommer varje år och är här båda dagarna. När det är slut längtar vi till nästa år, säger Catharina Müller Ahlgren, tittar på vännen Christina Hansson och tillägger:
– Det är faktiskt enda gången på året vi ses.
Moa, Lovisa och Neo Falck (under bänken) och Jenny Hillman.Bild: Emmalisa Pauly
De passar på att äta och dricka tillsammans med Heddan Hedberg och Lena Larsson medan finalisterna i vistävlingen intar scenen.
– Det kanske slutar med att jag får skjuts med dig hem sen, säger Lena Larsson som är på besök från Viken, och pekar på Heddan Hedbergs permobil.
– Det brukar gå vilt till, säger Catharina Müller Ahlgren med ett skratt.
Hillevi Thuring, förra årets vinnare i vistävlingen fick äntligen samla in vinsten: att få spela på festivalen. På gitarr: Pablo Hernandez.Bild: Emmalisa Pauly
Lunds visfestival gick av stapeln första gången 2003. Förutom stora namn inom visgenren lockar festivalen noviser i sammanhanget tack vare tävlingsmomentet. Nytt för i år är att festivalen har breddats med en barnvistävling, som avgjordes redan under onsdagseftermiddagen och lockade drygt hundra besökare. Paret Anna och Jon Agrell, blev vinnare med visan "Jorddjuren".
Under onsdagskvällen spelar bland andra Ola Magnell och förra årets vistävlingsvinnare Hillevi Thuring. Men det stora dragplåstret är danska artisten Anne Linnet, för gemene svensk kanske mest känd för att ha gjort originalversionen till Björn Afzelius "Tusen bitar".
– Henne har jag aldrig sett live tidigare, det ska bli riktigt kul, säger Bjarne Bülow, som tar ett glas vin i baren medan duon Peter och Viktor, spelar fyrhänt fiol på scenen.
Bella Hernandez Nilsson tillsammans med pappa Pablo Hernandez, Love Hernandez Nilsson, Sandra Nilsson och Bengt Andersson.Bild: Emmalisa Pauly
Syskonen Neo, Moa och Lovisa Falck drar ned festivalens medelålder betydligt. De är på plats för att heja på pappa Daniel Falck som tävlar med sin reggaevisa "Bränner broar". Barnen sitter längst fram vid scenen tillsammans med Jenny Hillman som besöker festivalen för första gången.
– Det har varit bra blandning på bidragen, mysig stämning och bra väder, säger hon.
Till slut blev det ändå lundabon Naomi Wiehe, förra årets finalist, som röstades fram till vinnare med sitt bidrag "Faller fritt". Vinsten? Att få komma tillbaka och spela nästa år.
Men alla behöver inte vänta ett helt år. Festivalen fortsätter nämligen under torsdagen, bland annat med artister som Cajsastina Åkerström och Py Bäckman.

Visfestivalen i Lund

Visfestivalen i Lund arrangeras av Föreningen Dansk-Svensk Visfestival, den 27 och 28 juli på Kulturkrogens uteservering.
Årets upplaga är den 14:e i ordningen.
Årets vinnare i (den nya) barnvistävlingen: Anna och Jon Agrell – Jorddjur.
Årets vinnare i vistävlingen: Naomi Wiehe - Faller fritt.
Artister
Onsdag: Anne Linnet, Ola Magnell, Finn Zetterholm, Nomader med Hjemve DK, Peter & Viktor, Hillevi Thuring.
Torsdag: Py Bäckman och Janne Bark, Cajsastina Åkerström, Michael Klinke DK, Loke Nyberg, Frans Haraldsen, Emila Glugg, Petra Haraldson.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen