Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Patriarkatets spöke får spö

Den nya Ghostbusterskvartetten: Abby (Melissa McCarthy), Holtzmann (Kate McKinnon), Erin (Kristen Wiig) och Patty (Leslie Jones).Bild: Hopper Stone

Ghostbusters

Actionkomedi. USA 2016. Regi: Paul Feig. Med: Kate McKinnon, Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Leslie Jones, Chris Hemsworth. Åldersgräns: 11 år. Längd: 1.56.
Kate McKinnon, en relativt okänd Saturday Night Live-profil, kommer med den nya "Ghostbusters" att bli namnet på alla humorfantasters läppar.
Problemet, för det finns ett sådant, är att McKinnon gör sin egen lilla film med en mimik, en fysik, en replikleverans och utstrålning som stjäl nästan all uppmärksamhet. Men bara nästan. För där bakom henne finns också världens just nu roligaste komiker: Kristen Wiig, Leslie Jones och Melissa McCarthy.
Det är 32 år sedan Dan Aykroyd, Bill Murray, Harold Ramis och Ernie Hudson jagade spöken i den första Ghostbustersfilmen. Den har sedan dess blivit en så kallad klassiker och komikerna har fått ikonstatus.
Men det betyder ju egentligen inte att Ivan Reitmans film var ett mästerverk, för det var den inte. Däremot en hyfsat rolig, hyfsat galen film med knasiga inslag, som gick hem.
När nu regissören Paul Feig tar med sina kompanjoner från ”Bridesmaids” och bjuder med deras SNL-kollegor för att göra en uppdaterad tolkning, så blir det liv i luckan hos en hel del, företrädesvis manliga, fans.
För hur ska det gå för kommande generationer vuxna om de tvingas växa upp med kvinnliga ghostbusters? Svar: Förmodligen jättebra. Några av världens roligaste komiker spelade spökjägare 1984. Och några av världens roligaste komiker gör det 2016. Punkt.
Den karriärinriktade fysikern Erin Gilbert (Kristen Wiig) gör allt för att dölja sitt förflutna som paranormal-fantast, men misslyckas när boken hon skrev med sin gamla kompanjon Abby Yates (Melissa McCarthy) plötsligt dyker upp på nätet.
Hon får kicken från sitt ärevördiga universitet, samtidigt som Abby och hennes nya sidekick, ingenjören Jillian Holtzmann (McKinnon), blir utkastade från sin, långt mindre ärevördiga, läroinstitution.
Allt sammanfaller med att ett ont spöke visar sig på Aldridge Mansion Museum i New York. Gänget flyttar in ovanför en kinakrog och innan Ghostbustersloggan sitter på Ectomobilen rapporteras det om spökincidenter över hela Manhattan. Bland annat från en tunnelbanestation vid Seward Street, vars spärrvakt Patty Tolan (Leslie Jones) ansluter sig till gänget, som den ”vanliga arbetaren”, som är vardagssmartast av alla. För att göra gänget komplett anställs den korkade men snygge ”Clark Kent-barbien” (Chris Hemsworth), som receptionist. (Han får stor plats, men det är värt det för att se Wiigs genialt spelade suktande).
Uppdaterade redskap; PKE-mätare, proton packs, protonknogjärn, utmejslade rollfigurer, spelade av ett oerhört välmatchat och vältajmat gäng samt ett varmt vänskapsbudskap hör till filmens plusfaktorer. Här finns en feministisk stridsscen to die for och en spark upp i skrevet på det största jättespöket av alla. Liksom en viss nutida politisk kontext, med näthat, terrorreferenser och en udda, ensam galning, som bad guy.
3D- och spökeffekter får godkänt, men inte mer. Till minusfaktorerna hör alla passningar till det förflutna och de ständigt uppdykande skådisarna från förr. Säkert för att blidka gamla fans, ungefär som när man stoppar in vuxenskämt i barnfilmer, och precis som där gör det mer skada än nytta.
Det stör rytm, takt och balans. Vilket också kännetecknar filmen som helhet. Den saknar rytm och flyt; visst får för stort utrymme, annat rumphuggs abrupt. Lite som en – ja, humorshow…
Att Kate McKinnon agerar i en egen film är, som sagt, inte bara positivt. Tur då att hon är så outstanding, ja faktiskt värd hela biobiljetten.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen