Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Boende på Rosengård: Oroligheterna skapar splittring

"Det är tragiskt att folk skjuter här, för det är ett område där sammanhållningen är unik". Det säger 19-årige Amir Rafik om de senaste händelserna på Rosengård.

”Det är inte folk som bor på våra gårdar som orsakar oroligheter”, säger Hannadi Ajoub, i mitten. Till vänster sitter Amir Rafik, till höger Nesrin Abdo.Bild: Henrik Rosenqvist
Vi träffar honom, Hannadi Ajoub och Nesrin Abdo utanför den kommunala mötesplatsen Tegelhuset mitt emot Rosengårds centrum.
De är alla uppvuxna i närområdet och känner sig trygga - men de uttrycker frustration över den senaste tidens skjutningar och bilbränder.
– Det är inte bara människorna som skadas och deras anhöriga som drabbas, utan hela området, säger 14-åriga Hannadi Ajoub.
– Det skapar splittring mellan människor. Och det är det farligaste som finns för det kan leda till ännu värre saker, säger Amir Rifak.
Amir Rafik och Hannadi Ajoub.Bild: Henrik Rosenqvist
Alla tre beskriver Rosengård som unikt. Här finns en stark gemenskap, man hälsar på varandra och människor från olika delar av världen lever sida vid sida. Men ett fåtal individer riskerar att förstöra det.
– Man vet vilka människor det är som har vapen. Man vet vilka det är som säljer narkotika. När sådant här händer så handlar det oftast om pengar eller narkotika, säger Amir Rafik.
– De som ställer till med problem är ofta folk som kommer hit utifrån. Det är inte folk som bor på våra gårdar, säger Hannadi Ajoub.
17-åriga Nesrin Abdo menar att Rosengård får extra mycket negativ publicitet när våldsdåd sker i området.
– Det skjuts verkligen över hela Malmö. Exempelvis händer det ju mycket på Möllevången, men det blir inte samma rubriker som när det sker på Rosengård.
Sydsvenskan träffar ett tiotal personer som inte vill uttala sig med namn och bild i tidningen.
– Man vill inte bli inblandad och sköter sitt eget, säger en kvinna på väg till Rosengård centrum.
– Vi känner oss inte otrygga. Men vi vill inte riskera att göra någon förbannad, säger en småbarnsmamma.
En äldre man berättar om 1980-talet när han var nyanländ till Sverige.
– Det är klart att vi unga också ställde till med saker på den tiden. Jag minns hur vi plankade in på badet efter att det stängt. Men när Securitas kom så gick vi. Man hade en annan respekt för auktoriteter på den tiden. Och man löste inte sina konflikter med vapen, säger han.
Paul Noble, enhetschef på Stadsområdesförvaltningen Öster.Bild: Henrik Rosenqvist
Paul Noble är enhetschef på Stadsområdesförvaltningen Öster. Han menar att Rosengårds utveckling är på väg åt rätt håll och att de senaste händelserna knappast förändrar det.
– Vi ser att brottsligheten minskar, bränderna minskar, invånarnas trygghetskänsla ökar och att skolbetygen blir bättre.
Läs mer: Man skjuten efter bråk mellan flera personer inne på Rosengård Centrum
Paul Noble tar som exempel att fastighetsbolaget Trianon tagit över Rosengårds centrum - och att gymkedjan Fitness24seven ska öppna sin största anläggning här. Likaså är ett radhusbygge på gång i närområdet.
– Trianon bedriver ingen välgörenhet, det är av strikt kommersiella skäl som de köpt Rosengårds centrum. De ser en outnyttjad potential här. Samma sak börjar allt fler inse.
Läs alla artiklar om: Våldsvågen på Rosengård
Gå till toppen