Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debuten lockar – 25 000 biljetter är sålda

Zlatan Ibrahimovics första match i Manchester United-tröjan äger troligen rum på svensk mark. Det mesta pekar mot att den svenske stjärnan debuterar mot turkiska Galatasaray på Ullevi i Göteborg på lördag.

Zlatan Ibrahimovic kan göra sin första match i Manchester United-tröjan på svensk mark på lördag. Arkivbild.
Den 1 juli blev det, efter en längre tids spekulationer, klart: Zlatan Ibrahimovic fortsätter fotbollskarriären i den engelska storklubben Manchester United. Och den 34-åriga anfallsstjärnans debut som spelande i den röda tröjan ser ut att bli på lördag, i Sverige, efter det att han gjort sin första träning med laget på torsdagen.
– Det är en ära. Jag är en väldigt liten del i detta, men det är jättestort att ha signerat ett avtal med United som kan innebära att Zlatan kommer hit, säger Affe Akbari, grundare och vd för arrangörsfirman Akbari Sport & Evenemang.
Med i truppen
Han tillägger att det aldrig går att garantera att en viss spelare deltar i en uppvisningsmatch av den här karaktären.
– Men det vi har fått höra av United är att Zlatan ska spela. Alla indikationer vi har fått är att han är med i truppen.
Två dygn före avspark har det sålts 25 000 biljetter till matchen, enligt Peter Pettersson Kymmer, pressansvarig för matchen. Detta trots att det ännu inte är spikat att Zlatan kommer.
– Målet är fortfarande att komma upp i 40 000 sålda biljetter, säger Pettersson Kymmer.
TT: Gör ni det utan Zlatan i Uniteds trupp?
– Det vågar jag inte svara på. Men vi har större förutsättningar att nå de där 40 000 om Zlatan kommer och spelar.
Räknar med fullsatt
Affe Akbari räknar med fullsatt med Ibrahimovic som dragplåster och två europeiska storklubbar på planen.
Med 40 000 på läktaren som betalar kanske 500 kronor per biljett ger det intäkter på i runda slängar 20 miljoner kronor.
Hur mycket Akbari får betala för att få topplagen att spela på Ullevi vill han inte berätta. Avtal med klubbarna som förbjuder honom att avslöja sådana detaljer.
TT: Men det måste ju gå runt om du fyller arenan?
– Jag pratar inte om siffror, men det är klart att om det är fullsatt så går det runt.
Redan nästa vecka väntar ett nytt stormöte på Ullevi: Arsenal–Manchester City.
Hundra anbud per år
Förberedelserna inför de båda matcherna har pågått länge, omkring ett år. Möten och förhandlingar har varit tuffa. Konkurrensen är hård.
– De här lagen får kanske upp till hundra anbud per år, varav kanske tjugo är seriösa. Sedan väljer de ut två eller tre parter att jobba med och gör 4–5 matcher, säger Akbari.
Prisläget på biljetter och arenornas storlek i Norden är det stora problemet.
– Arenor i andra länder kan ta 70 000–80 000 åskådare, medan vi här i Sverige får nöja oss med 30 000–50 000. Så arenorna är dubbelt så stora och biljettpriserna ligger 2–3 gånger högre.
Hälsning från Bolt
Världens snabbaste man, Usain Bolt från Jamaica, är hängiven Manchester United-supporter. I OS-uppladdningen inför spelen i Rio de Janeiro skickade friidrottaren på torsdagen en välkomsthälsning och passning till den 34-årige svensken.
– Hej Zlatan, och välkommen den till bästa klubben du någonsin spelat för. Jag håller ögonen på dig – och ser fram emot dina mål, säger den sexfaldige OS-guldmedaljören till CNN.
TT
Gå till toppen