Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Se bilderna: hundratals flyktingar i hungerstrejk vid ungerska gränsen

I måndags inledde cirka 150 flyktingar från Afghanistan och Pakistan en hungerstrejk på ett fält nära den ungerska gränsen. Gruppen kräver att få komma in i EU.

Gruppen började sin vandring från Belgrad förra helgen, och har nu slagit sig ner på ett fält ungefär ett hundra meter från gränsen. Från början vad de cirka 300 personer, men endast häflten deltar i hungerstrejken.
Förra månaden beslöt sig Ungern för att begränsa antalet flyktingar som släpps in över gränsen mot Serbien, något som skapat en flaskhals vid gränsövergångarna.
Beslutet har också skapat utrymme för den ungerska polisen att skicka tillbaka migranter som påträffas upp till åtta kilometer från gränsen mot Serbien, uppger Reuters.
Migranterna, som bär röda kepsar, berättar för nyhetsbyrån Reuters att de rest med tåg och gått till fots genom Serbien. Många har varit på väg i månader. De deklarerar nu att de kommer att vägra äta fram till dess att Ungern öppnar sin gräns.
- Det finns mat här, men ingen vill äta den. Gränsen förblir stängd, så vi bara väntar. De borde öppna gränsen nu, säger Adbul Malek, en afghansk man i fyrtioårsåldern till Reuters.
Enligt Serbiens flyktingmyndigheter finns det just nu cirka 3000 flyktingar som "strandat" i landet. Runt 800 väntar på att få komma in i EU i flyktinglägren vid gränsövergångarna i Horgos och Kelebija.
Ungern har i sommar fått hård kritik av bland andra Human Rights Watch för sin behandling av flyktingar. Det förekommer att flyktingar misshandlas av ungersk polis.
- Ungern bryter mot alla regler för asylsökande som reser genom Serbien. Deras rättigheter avfärdas summariskt och de skickas tillbaka över gränsen, sade Lydia Gall, Human Rights Watchs ansvariga för Balkan och Östeuropa, den 13 juli.
FN:s flyktingorgan UNHCR uttryckte liknande kritik i slutet av maj. I juni drunknade en flykting sedan polis tvingat tillbaka hans grupp ner i gränsfloden Tisza.
En migrant får hjälp sedan han svimmat i den drygt trettiogradiga värmen. Flyktingarna har slagit läger bara meter från gränsen till Ungern.Bild: Darko Vojinovic
Migranterna har slagit läger på ett fält och vägrar äta.Bild: Darko Vojinovic
En man får hjälp sedan han svimmat i hettan. Gruppen på cirka 150 afghanska och pakistanska män har vandrat och åkt tåg genom Balkan.Bild: Darko Vojinovic
Kasserad mat ligger i en hög på marken. Migranterna hungerstrejkar för att få komma in i EU via Ungern.Bild: Darko Vojinovic
En fotbollsmatch i flyktinglägret i Horgos, nära den ungerska gränsen i norra Serbien.Bild: Darko Vojinovic
En pojke svalkar sig med vatten i hettan.Bild: Darko Vojinovic
Bilder från flyktinglägret i Horgos.Bild: Darko Vojinovic
En man får hjälp efter att ha kollapsat i sommarhettan. Den hungerstrejkande gruppen bär röda kepsar.Bild: Darko Vojinovic
Vid gränsen till Ungern finns flera improviserade flyktingläger.Bild: Darko Vojinovic
Även barn finns med bland de flyende som strandat vid gränsen.Bild: Darko Vojinovic
Lägren saknar vatten och toaletter. En närbelägen flod används för hygien.Bild: Darko Vojinovic
En man i hungerstrejkarnas röda keps har symboliskt tejpat för sin mun. Gruppen hungerstrejkar för att få bli insläppta i EU.Bild: Darko Vojinovic
Gå till toppen