Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Revolution i sjuk hjärna

Rami Malek som Elliot Anderson i "Mr Robot". Säsong två sänds nu på SVT.Bild: NBC
”En annan värld är möjlig” har sedan länge varit slagordet för social rättvisa i en värld där multinationella storbolag dikterar villkoren för resten av befolkningen. Första säsongen av hackerthrillern ”Mr Robot” tycktes slå ett slag för den parollen. Eller gjorde den det? Vad hände egentligen?
Det samvetslösa storbolaget E Corp, med logotypen hämtad från skandalföretaget Enron och vars namn gemenligen utläses som ”Evil Corporation”, hackas av gruppen fsociety under ledning av antihjälten Elliot (Rami Malek). Bolagets databas krypteras, görs oanvändbar. Därmed nollas skulderna för bolagets miljontals bankkunder och klienter. Chockvågor sprids till Vita huset. De politiska och ekonomiska konsekvenserna ser ut att bli enorma.
Ändå intresserar sig serien inte nämnvärt för detta, utan förirrar sig i Elliots psykologiska labyrint. Morfinmissbruk, klinisk depression och social fobi utvecklas under seriens gång till något som liknar schizofreni. Följden av en hjärnskada i barndomen? En hjärntumör?
”Mr Robot” är en mash-up av många tidigare berättelser som filtrerar handlingen genom en sjuk hjärna och som besvarar berättelsens många frågetecken med nya frågetecken. Regissören, manusförfattaren och producenten Sam Esmail har nämnt en uppsjö referenser, bland andra ”Taxi driver”, ”American psycho” och ”Fight club”. I dessa filmer avslöjas på samma sätt manliga bravader som resultatet av sjuka vanföreställningar.
Historiskt går berättarkonstruktionen tillbaka på tyska stumfilmsklassikern ”Dr Caligaris kabinett”, där en demonisk hypnotisör bedriver ett kriminellt skräckvälde i en stad. Epilogen avslöjar emellertid att handlingen utspelats i en mentalsjuk patients fantasier om den vänlige överläkaren på kliniken där han är inlagd. Filmen tolkade sociologen Siegfried Kracauer i en inflytelserik bok som ett förebud om nazismen, ett symptom på samtidens rop efter en auktoritär diktators faderliga hand som botemedel för det tyska samhället från 1920-talets ekonomiska och moraliska kollaps.
Riktigt så illa är det inte med Esmails skapelse. Däremot odlar han, i likhet med kollegor som Nic ”True detective” Pizzolatto, en nattsvart nihilism som får ”Mr Robot” att påminna om mellankrigstidens dystopier. Då som nu är svaret på samhällstillståndet inte politiskt engagemang och ökad demokrati. Tvärtom, eftersom sensmoralen är densamma: världen är sjuk, men vi är nog ännu sjukare och då är en annan värld formad efter våra (van)föreställningar varken möjlig eller ens önskvärd.

Mr Robot, säsong två.

12 avsnitt x 40–60 minuter. Fjärde avsnittet sändes igår på SVT. Skapad av Sam Esmail.
Skådespelare: Rami Malek, Christian Slater, Portia Doubleday, Martin Wallström, Carly Chaikin.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen