Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fler tar med hunden på flyget

Allt fler svenska turister tar med hunden på flygplanet. Men den som vill flyga med sin hund måste vara ute i god tid – och skaffa husdjurspass.

Allt fler tar med sig hunden på flygresan. Arkivbild.
Många vill inte åka på semester utan sitt husdjur. Anders Haraldsson, säljchef vid resebolaget Ticket i Umeå, har märkt av en klar ökning av resenärer som vill ta med sig främst sina hundar på planet. Framför allt gäller det dem som har lägenhet eller hus i Sydeuropa.
– För några år sedan fick vi bara någon förfrågan i månaden om att ta med hunden på flygplanet. Nu får vi förfrågningar om det varje vecka, berättar han.
Bara ett par, tre djur i taget tillåts resa på ett flygplan och bolaget ser till att ingen bokad husdjursresa sammanfaller med en allergikers bokning. Men det gäller att förbereda resan med hunden minst en månad i förväg för vaccination och pass, råder Haraldsson.
Risker för sjukdomar
I fjol distribuerade Jordbruksverket över 40 000 husdjurspass till landets veterinärklinker, som utfärdar och säljer passen efter id-kontroll och vaccinering av djuren. Så hög har siffran varit de senaste tre åren – en markant ökning jämfört med tidigare år, uppger Anna Lindgren, veterinär vid Jordbruksverket. Vanligast är att ansöka om pass för hundar.
– Reser man med hund till ett annat land bör man tänka på att man exponerar djuret för en annan sjukdomsfauna, säger Lindgren och påminner om att hunden också måste vara id-märkt och rabiesvaccinerad.
Hon rekommenderar också att avmaska hunden från rävens dvärgbandmask.
Inget lugnande
Om hunden skulle bli flygrädd bör man inte ge den lugnande preparat utan att först konsultera veterinär, råder Anna Lindgren.
– Det är inte säkert att det ger önskad effekt. Djuret kan bli ännu mer oroligt när det upplever att det förlorar kontrollen över sin kropp, säger hon.
TT
Gå till toppen