Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: ”Säg välkommen till era nya grannar, det är inte så farligt som ni tror”

På den här parkmarken i Laröd har Helsingborgs kommun beslutat att placera tio bostadsmoduler åt flyktingfamiljer. Bygglovet är tidsbegränsat på fem år. Beslutet har överklagats av boende, vilket får insändarskribenten att reagera.
För ett år sedan hade jag inga vänner som bar slöja. Jag kände ingen muslim. I mitt kvarter bodde bara personer som såg ut att ha bott i Sverige i hundra generationer.
För mig har denna homogenitet varit ett stort minus med att bo i norra Helsingborg.
Det har känts omodernt, som om vi har fastnat i 1950-talet. Jag vill att mina barn ska få en bred verklighetsförankring, inte växa upp i tron att alla bor i villa och har släktingar begravda i Småland.
En vän i stadsdelen Mariastaden brukar sätta barnen i bilen och köra till lekplatsen på Drottninghög för att barnen ska förstå att alla människor inte är vita. Så segregerat är Helsingborg.
Tack vare att nyanlända familjer i höstas flyttade in i närheten av där vi bor har situationen förändrats. Nu går barn från Syrien på mina barns skola, jag möter föräldrarna på skolgården. Via ett lokalt språkkafé har vi lärt känna varandra och kan konstatera att vi funderar på liknande saker, som vid vilken ålder barnen kan gå själva till skolan och hur vi ska få dem att äta grönsaker.
Jag är oerhört glad för mina nya vänner från Libyen, Jordanien, Irak och Syrien. Vi har roligt när vi möts, min värld vidgas av att de är i min vardag.
Nu läser jag att personer som bor i Laröd och Mariastaden har protesterat mot kommunens beslut att bygga modulbostäder till nyanlända familjer där.
Ni som protesterat, ser ni inte att det kan vara en tillgång att komma närmare människor med annat modersmål än svenska? Både för er och era barn. Möten med nyanlända kan till och med bli en fördel i arbetslivet. Varannan jobbannons idag efterlyser mångkulturell kompetens. Nu har ni chansen att vidga vyerna på hemmaplan.
Integration är inte enkelt. Personer från andra länder än Sverige gör ibland saker som är konstiga även i mina ögon, men det gör även mina så kallade svenska grannar. De lämnar hundbajs på trottoaren och tar fram lövblåsen för tidigt på morgonen. Och vad du och jag gillar är egentligen oviktigt. Modulhusen som planeras runt om i Helsingborg berör större frågor än våra personliga preferenser. Det handlar om att det är krig i världen och att vi har turen att bo i ett land med möjlighet att välkomna människor som har flytt från dessa krig.
I höstas fick jag min chans att bidra till integrationen utan att behöva lämna mina kvarter. Här har ni er chans. Bekvämare än så här blir det inte.
Säg hej och välkommen till era nya grannar, så ska ni se att det inte blir så farligt som ni tror.
När det gäller de eventuellt sjunkande huspriserna som ni oroar er för: Det är nog ingen fara. De höga huspriserna i Laröd och Mariastaden handlar nog mer om närheten till havet än om vilka grannar ni har. Och havet lär inte röra på sig för att tio barnfamiljer flyttar in.

Charlotte Ågren

Charlotte Ågren är småbarnsförälder och egenföretagare.
Läs också Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen