Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Seriefestival lyfter fram alternativa tecknare

Just nu pågår den fjärde upplagan av alternativseriefestivalen AltCom. Tecknaren Tonina Matamalas från Mallorca är på plats i Malmö med ett projekt som sätter fokus på kvinnors rätt till sin egen kropp.

Tonina Matamalas från Mallorca har skapat en illustration med skildringar på temat aborträtt.Bild: Henrik Rosenqvist
Tonina Matamalas hänger upp en fyra meter lång banderoll i ett tält i Folkets park där seriemässan pågår. Det är en förstoring av hennes och Carlos Garcias detaljrika illustration Project Utér som handlar om abortfrågan i Spanien.
Illustrationen tog femton månader att färdigställa och beskrivs som ett dokumentärt verk som kräver storytelling för att förstå.
Bojan Albahari är redaktör för slovenska seriemagasinet Stripburger.Bild: Henrik Rosenqvist
Idén till projektet väcktes när den spanska regeringen 2014 ville genomföra en lag för att förbjuda abort. Även om lagen inte gick genom är frågan fortfarande aktuell, menar Tonina Matamalas.
– I Spanien kan läkare fortfarande vägra att utföra en abort av religiösa skäl. Det finns apotek som inte säljer dagen efter-piller.
Tonina Matamalas.Bild: Henrik Rosenqvist
Hon beskriver arbetet som rent ideellt. Alla pengar de tjänar på försäljning av illustrationer går till att finansiera resorna de gör inom projektet för att belysa frågan om kvinnors rätt till sina egna kroppar.
Att det ofta inte är möjligt att försörja sig på tecknandet är något som arrangören Mattias Elftorp bekräftar.
– Många serietecknare inom alternativserier jobbar gratis och hittar andra sätta att försörja sig. Vi håller inte på med kommersiellt gångbara serier. Men lönearbetet står i vägen för skapandet, säger han.
Den största utställaren på festivalen är slovenska Stripburger som ger ut ett magasin två gånger per år med serier från hela världen.
Deras utställning "Attention, Work!" belyser just aspekter av arbete, något som också är temat för årets festival.
– Vi ville utforska begreppet arbete från olika perspektiv. Vad är arbete och vad är värdet av det. Det är bra att ifrågasätta sina uppfattningar, säger Bojan Albahari, redaktör för Stripburger.
Han beskriver serier som ett bra och pedagogiskt verktyg att ta sig an svåra ämnen.
– Är det välgjort så handlar det inte bara om bild och text. Ett plus ett blir tre, helheten är större än summan av delarna.

Seriefestivalen AltCom

Alternativseriefestival som startade i Malmö 2004. Har anordnats i större format vartannat år sedan 2010.
Under festivalen pågår utställningar på Mitt Möllan, en seriemarknad i Folkets park och workshops och föredrag på Moriskan.
Festivalen pågår till och med den 31 juli och samlar utställare från tio olika europeiska länder.
Gå till toppen