Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

AFA attackerade Soldiers of Odin

Det blev stökigt i natt när det högerextrema nätverket Soldiers of Odin nattvandrade i centrala Stockholm. Gruppen ska ha attackerats av personer från den vänsterextrema miljön, och en person har anhållits misstänkt för grov misshandel.

Enligt stationsbefälet vid Norrmalmspolisen var det personer från det vänsterextrema nätverket AFA som attackerade en grupp från Soldiers och Odin. Arkivbild.
Det var strax efter midnatt som polisen larmades till Kungsgatan i Stockholm, rapporterar flera medier. Väl på plats greps en man i 20-årsåldern som nu har anhållits misstänkt för grov misshandel och vapenbrott, det senare då han ska ha haft pepparsprej på sig.
Mannen, som enligt polisen har kopplingar till den autonoma vänstern, ska ha attackerat en grupp från Soldiers of Odin som nattvandrade i området.
"Attackerade"
– De här människorna (Soldiers of Odin) var ute och gick på Kungsgatan, på varsin sida av vägen, omkring tio i varje grupp, säger Kent Bäcklund, stationsbefäl vid Norrmalmspolisen, till TT.
– Vid Malmskillnadsbron, som går över Kungsgatan, står ett gäng från AFA och ser dem. De springer sedan ner och attackerar en av grupperna.
Två personer från Soldiers of Odin ska ha blivit nedslagna och en av dem har förts till sjukhus.
Den misstänkte mannen kunde gripas då han hölls kvar tills polisen kom till platsen, säger Kent Bäcklund. Man kommer nu att försöka få tag på och höra fler vittnen till händelsen för att se om man kan identifiera fler gärningsmän.
Patrullerat i månader
Soldiers of Odin har regelbundet patrullerat i centrala Stockholm sedan några månader tillbaka, berättar Bäcklund, som dock inte tidigare noterat någon AFA-närvaro i samband med detta.
Polisen ser inte positivt på Soldiers of Odins aktivitet.
– De har hänt att de omringat människor för att de påstår att de begått brott, säger Kent Bäcklund.
Soldiers of Odin hävdar att man genom sin närvaro vill verkar trygghetsskapande för allmänheten, men effekten är snarare den motsatta, anser Bäcklund.
– De går ihop mörkklädda mer eller mindre med kängor allihop. Så de ger en helt annan association än fred och ordning, säger Kent Bäcklund.
TT
Gå till toppen