Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stadshallens framtid utreds i höst

Planerna på att omvandla Stadshallen till kulturhus redan i höst har lagts ned. Istället kommer en arbetsgrupp under hösten att utreda hur byggnaden kan utvecklas.

Bild: Ingemar D Kristiansen
Tanken var att Stadshallen skulle göras om till nytt kulturhus i november i år och att huset skulle fyllas med flera nya kulturprojekt. Lunds stadsteater, Konsthallen och Stadshallen skulle alla slås ihop i en gemensam organisation under namnet "Kulturhus Lund". Det var också meningen att flera av Stenkrossens verksamheter skulle flytta in i det nya kulturhuset. Men så blir det inte.
Lunds kommundirektör Anette Henriksson vet inte riktigt varför planerna på ett nytt kulturhus gick i stöpet.
– Jag vet inte riktigt varför det aldrig blev något. Det var många inblandade och det hände inget, säger hon.
Istället kommer kommunen att anlita en arbetsgrupp som ska se över Stadshallen och komma fram till hur man bäst ska kunna renovera lokalerna.
– Exakt vad som kommer hända vet inte jag. Jag hoppas att utvecklingsgruppen kommer fram till ett bra sätt att integrera Stadshallen i den övriga stadsutvecklingen, säger Anette Henriksson.
Det finns två alternativ för Stadshallen enligt Erland Ståhlberg som är scenchef på Lunds stadsteater:
– Lundafastigheter planerar att börja renoveringen nästa sommar. Som jag förstår det finns det två möjligheter. Det ena är att man gör vid ytskikt och ventilationssystem och sådant eftersom stadshallen är gammal och sliten. Det andra är att man renoverar Stadshallen så att man får helt ny användning för det.
Även Stenkrossens framtid är oviss. Jesper Kjällqvist som är teknisk producent berättar att man aktivt letar nya lokaler för verksamheten men att inget är klart än.
– I nuläget har vi fått förlängt att hålla till i de gamla lokalerna hela 2017. Vad som händer efter det vet vi inte.
Gå till toppen