Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

De tävlar för världens alla flyktingar

James Nyang Chiengjiek hann lämna hembyn i Sydsudan när han var tio år och undkom att tvångsrekryteras som barnsoldat. Snart springer han 400 meter i OS.

För första gången tävlar statslösa flyktingar under olympisk flagg. Tio idrottare från Sydsudan, Syrien, Demokratiska republiken Kongo och Etiopien finns på plats i Rio.
För första gången tävlar statslösa flyktingar under olympisk flagg. Chiengjiek är en av tio i laget och för den möjligheten tackar han gud och Tomas Bach, IOK-ordföranden.
– Det här är ett väldigt stort ögonblick för oss. Det är stort för alla flyktingar. Vi är deras lag, vi representerar alla miljoner flyktingar.
Alla har de sin egen berättelse.
Pur Yiech Biel, som springer 800 meter, flydde ut i bushen när byn han bodde i plundrades och brändes 2005. Sedan dess lever han som flykting i Kenya.
Övergavs i Rio
Popole Misenga var nio år när han hastigt övergav sitt hem i det blodiga inbördeskrig som slet sönder Demokratiska republiken Kongo. Han vandrade i åtta dagar i djungeln innan han blev omhändertagen och förd till ett flyktingläger i huvudstaden Kinshasa.
– När jag tänker på allt som hände för så många år sedan blir jag ledsen. Jag har inte träffat min familj på 18 år. Jag har två bröder och jag vet inte hur de ser ut eftersom vi blev skilda åt medan vi var små, säger han på en presskonferens.
Misengas skicklighet och talang gav honom en plats i Demokratiska republiken Kongos trupp till judo-VM i Rio de Janeiro för några år sedan.
Där mötte han ett nytt helvete.
Misenga och hans vän Yoland Mabika övergavs av tränaren och blev av med både pengar och id-handlingar.
– Jag hade ingenting att äta, jag hade inga handlingar. Jag talade bara franska och fick leva på gatan, säger Misenga.
"En kamp för livet"
Tack vare ett flyktingcenter gavs han asyl i Brasilien och kunde börja med judo igen.
– Jag är inte ledsen över att jag inte kan tävla för mitt eget land eftersom jag företräder flyktingar från hela världen. Jag tävlar under en flagga för alla deras länder. Idrotten har förändrat mitt liv. Genom judo har jag lärt mig respekt, disciplin och fokus.
– Men det här inte bara en idrottslig kamp, det är en kamp för livet, säger Misenga.
Rami Anis, 25, simmade för Syrien i VM 2009 men sedan kom kriget till hemstaden Aleppo. Anis vill inte prata om den tiden men hans belgiska tränare Carine Verbauwen berättar för OS-organisationens informationskanal om simmarens bakgrund.
– Som simmare var Rami en upphöjd person men han fick problem när regeringen ville att han skulle ta politisk ställning. Det ville han inte.
– Hade han stannat hade han blivit inkallad till krigstjänst, men det ville inte hans pappa och skickade honom till Turkiet. När Aleppo bombades flydde hans föräldrar till Turkiet. Efter två år var pengarna slut och familjen sökte sig till Europa.
Vill träffa Phelps
Förra året beviljades Anis asyl i Belgien. Nu känner han att han simmar för all världens flyktingar.
– Vi representerar människor som förlorat sitt hemland, som fått sina hem nedbrända, som har mördats och vi representerar dem på ett fint sätt.
– Det är en enastående känsla.
Anis har också en personlig önskan. Under VM 2009 bad han Michael Phelps, OS-historiens främste simmare med 18 guld, att ställa upp med honom på en bild. Phelps sade nej. Den här gången hoppas Rami Anis att Phelps ställer upp om de springer på varandra i den olympiska simstadion i Barra.
Rio de Janeiro, TT:s utsände
Gå till toppen