Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ex-MFF:arens nya jobb – sportchef i Öster

Tidigare MFF-aren Matias Concha blir sportchef i Öster. Det presenterade Växjöklubben på måndagen. ”Det känns väldigt inspirerande. Första dagen idag och jag har träffat mina nya kollegor,”säger Concha.

Matias Concha tillsammans med Jane Björck i EM-studion.Bild: JOEL MARKLUND
36-årige Concha har tidigare inte arbetat i någon ledarroll. Däremot har han haft en framgångsrik spelarkarriär i klubbar som Malmö FF, Djurgårdens IF och Bochum i Bundesliga. Concha har även gjort åtta A-landskamper för Sverige.
Frågan är då vad han kan tillföra.
– En hel del, men det återstår att se. Det var inte så länge sedan jag var aktiv så jag känner spelarnas behov för att ta stegen upp i seriesystemet och upp i allsvenskan. Jag har stor erfarenhet och ett bra kontaktnät. Även om det inte bara är jag som ska scouta spelare så tror jag att jag har en bra känsla för nya spelare, säger Concha.
Vilka andra arbetsuppgifter ligger på ditt bord?
– Jag är ytterst ansvarig för a-laget, men på ungdomssidan måste föreningen vässas. För att behålla föreningens själ måste vi få upp nya spelare från ungdomsleden.
De tidigare svenska mästarna Öster spelar i division 1 och leder för tillfället serien. Senast Öster befann sig i allsvenskan var 2013.
– Öster är en stor anrik förening med fina traditioner. En klubb av Östers dignitet hör hemma i allsvenskan och detta ska bli en härlig utmaning, säger Concha.
När får vi se Öster i allsvenskan igen?
– Svår fråga. När föreningen är redo. Vi ska inte bara gå upp för att trilla ner igen utan att hitta en balans och stabilitet för att stanna kvar i allsvenskan. Klubben ska inte bara vara redo fotbollsmässigt utan organisationen ska också hålla klass.
Det uttalade målet är allsvenskan 2020 i Östers nya satsning.
– Matias tjänst och hans person är en viktig pusselbit för att nå dit, säger Martin Jonasson, Östers ordförande till SVT Småland.
– Vi vill tydligt poängtera att vi inte på något vis fått hybris. Vi är bara halvägs in i säsongen, allt kan hända och vi tar inget för givet. Tillsättningen av en ny sportchef är ett långsiktigt beslut som sker oavsett serietillhörighet, det har inget med vår tabellplacering att göra.
Concha ska inledningsvis bo kvar i Helsingborg och pendla till Växjö.
– Det är bara två timmar med bil. År 2016 med alla tekniska medel som finns löser man det mesta. Men självklart kommer jag att vistas huvuddelen av min tid i Växjö.
Den senaste tiden har Matias Concha gjort sig mest känd som fotbollsexpert i SVT under EM i Frankrike och blev populär genom sina analyser.
– Det var jättekul så det kanske blir mer av det. SvT har ju bara mästerskapen så det går att kombinera, säger Concha.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen